În luna iulie se fac cele mai importante lucrări agricole în câmp, livezi și grădini. La mijlocul verii, se culeg roadele muncii de până acum și se pregătesc noile culturi. Fiecare lucrare executată corect în acest moment poate însemna o recoltă mai bogată și culturi mai sănătoase în sezonul următor.
Iată care sunt aceste activități:
- a) – recoltatul cerealelor păioase – începe cu orzoaica şi continuă cu orzul, grâul, triticale şi se va încheia cu ovăzul. Atenţie deosebită trebuie acordată culturii de orzoaică deoarece această cultură se scutură extrem de uşor. Şi orzul are acest neajuns, dar ceva mai puţin intens. În schimb triticale se ,bate” mai greu şi deci trebuie acordată atenţie mai mare reglării combinelor şi manevrelor în lan. Toate aceste culturi se pot recolta atunci când umiditatea boabelor a scăzut sub 16 %. După recoltare trebuie ridicate şi depozitate cu grijă paiele, de pe acele parcele unde nu au fost tocate de combine odată cu treieratul, lăsat terenul ca să răsară costreiul, mohorul, pirul şi alte buruieni perene greu de distrus în celelalte culturi, să ajungă aceste buruieni la înălţimea de 20 – 25 cm şi apoi ierbicidate ca Roundup sau alte ierbicide pe bază de glifosat şi timp de 4 săptămâni nu se intervine asupra lor pentru a permite translocarea, deplasarea, produsului până la cele mai mici rădăcinuţe şi astfel să le distrugă pe acestea.
- b) – cositul – și depozitarea în cele mai bune condiții mai ales a lucernierelor și a trifoiștilor, dar și a fânețelor naturale. Operațiunea începe când cca 25 % din plante au înflorit. Declanșarea prematură sau întârziată a acestei operațiuni provocă suferințe plantelor de cultură care își pierd astfel din vigoare, ceea ce conduce la reducerea duratei de exploatare a culturii și la obținerea unui fân de calitate inferioară. Pe suprafețele angajate prin pachete P1 și P2 de agromediu la APIA se respectă întocmai recomandările respective.
- c) – semănatul meiului pentru boabe – se poate face chiar și fără arătură a miriștii, mai ales după orz – prin discuiri repetate după ridicarea paielor, dar este preferabil ca, anterior semănatului meiului, pe miriște să se aplice îngrășăminte complexe, de preferat cele de tip C 16 – 48 – 00, sau azotat de amoniu în doză de 7 kg N s a pentru fiecare tonă de paie ce se va încorpora prin arătură superficială. Astfel se procură o sursă foarte utilă de grăunțe pentru oameni și animale, mai ales pentru păsări, dar și un fân de foarte bună calitate pentru ierbivorele fermei, inclusiv pentru cai.
În legumicultură
a) – se vor semăna și planta în câmp culturile principale sau succesive, varza de toamnă, castraveţii de toamnă etc după cerealele păioase abia recoltate. Se va face treptat călirea răsadurilor prealabilă plantării în câmp. Se monitorizează starea fitosanitară a culturilor legumicole și se aplică tratamentele adecvate, precum și combaterea buruienilor.
Autor: ing. Ion Velici