Dolj: Brandul „pepenele de Dăbuleni” este falsificat cu produse din import

pepeneSuprafețele cultivate în Dolj cu pepene de Dăbuleni au început să scadă în ultimii ani din cauza concurenței neloiale făcută producătorilor autohtoni de importatorii care comercializează pepeni din Turcia și Grecia sub acest brand pe care îl falsifică, a afirmat, luni, în cadrul Colegiului Prefectural Dolj, Liliana Săvulea, directorul Direcției pentru Agricultură Dolj.

„La pepenii verzi suprafaÈ›a în cultură este încă importantă, în perioada 2012-2016 aceasta oscilând între 5.961 ha È™i 4.984 ha. ÃŽn anul 2015 a manifestat o oarecare scădere, din cauza importurilor de pepeni din Turcia È™i Grecia, redistribuiÈ›i în È›ară prin intermediari, ca ‘pepeni de Dăbuleni’, producând fermierilor locali concurență neloială ca urmare a falsificării brandului consacrat È™i înregistrat la OSIM sub denumirea de ‘pepene de Dăbuleni’. ÃŽn anul 2016 suprafaÈ›a cu pepeni a fost de 4.984 ha, mai mare cu 6% față de 2015”, a spus Săvulea.

Potrivit datelor Direcției pentru Agricultură Dolj, în anul 2018 producția de pepeni a fost de 28.359 kg/ha, mai mare față de 2015 când a fost de 23.548 kg/ha.

Lubenița de Dăbuleni este cel mai cunoscut brand de pepene verde din țară datorită calităților sale organoleptice deosebite date de solul nisipos din zonă și de clima arzătoare de peste vară, cu mult soare.

Brandul de „pepene de Dăbuleni” a fost impus de soiul „Dulce de Dăbuleni”, pepene cu fructe mari de 5-8 kg, de formă glubuloasă, cu suprafaÈ›a netedă, cu dungi mijlocii de culoare verde închis È™i desen fin dantelat, cu miezul colorat uniform, roÈ™u zmeuriu, cu gust plăcut, creat de către SCDPN Dăbuleni È™i cultivat o perioadă lungă de timp în zonă.

- Publicitate -

ÃŽn prezent, la Dăbuleni se cultivă peste 50 de soiuri È™i hibrizi provenind din toată lumea, iar soiul care a impus brandul de „pepene de Dăbuleni” este mai tardiv È™i ocupă suprafeÈ›e mai mici, fermierii cultivându-l pentru a obÈ›ine producÈ›ii în lunile august È™i septembrie È™i în ultima perioadă pentru obÈ›inerea pepenilor verzi ecologici. Se poate spune că în prezent pepenii verde de Dăbuleni sunt de la un soi timpuriu, cu calități organoleptice foarte bune, impuse de condiÈ›iile de mediu specifice solurilor nisipoase.

Dr.ing.Vasile Toma, cercetător în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni, declara pentru AGERPRES că pepenele verde, lubenița cum este denumită de localnicii din Oltenia, s-a cultivat pe solurile nisipoase de la Dăbuleni cu mult timp în urmă, monografia localității consemnând că la mijlocul secolului al XIX-lea locuitorii acestei zone cultivau pepenii verzi pentru consumul propriu, dar și pentru a face schimb cu locuitorii din localitățile situate pe terenuri mai fertile, primind grâu sau alte cereale. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LÄ‚SAÈšI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole