Ploile abundente din prima jumătate a lunii octombrie au fost o adevărată gură de oxigen pentru fermierii din sudul țării. Totuși, nu toate problemele s-au rezolvat odată cu venirea apei, iar culturile de toamnă se confruntă în continuare cu anumite fenomene care pun în pericol recolta viitoare.
”Ploaia a fost foarte binevenită, a fost din abundență, dar liniștită, astfel încât s-a infiltrat în pământ. Chiar îmi spuneau fermierii că la cantitatea care a venit, în anii trecuți erau băltiri, dar de data aceasta nu a fost nicio băltire”, a declarat, pentru AGRO TV, ing. Ion Cioroianu, vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România (AFR).
Potrivit specialistului, fermierii trebuie să fie atenți la două fenomene periculoase în această perioadă. Pe de-o parte, rapița s-a dezvoltat foarte mult în unele zone și riscă să fie afectată pe parcursul iernii din cauza acestei dezvoltări. Astfel, fermierii ar trebui să intervină în culturi cu regulatori de creștere.
”Referitor la semănat, fermierii sunt în plină campanie de semănat a grâului, cei care au semănat orz l-au încheiat deja, iar rapița arăta foarte bine, cel puțin în Bărăgan. Erau anumite parcele unde era chiar foarte bine dezvoltată. Dacă continuă căldurile și are apă, chiar e o problemă, se dezvoltă foarte mult și trebuie intervenit cu regulatori de creștere”, a precizat Ion Cioroianu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
De partea cealaltă, grâul și orzul se confruntă cu atacurile cicadelor și afidelor.
”E frica, cel puțin la culturile de orz și grâu, de acea virozare a culturilor. În condițiile în care grâul răsare și se dezvoltă și sunt perioade cu climă călduroasă, cicadele și afidele înțeapă frunzele de grâu și de orz și se produce acea îngălbenire care nu mai are leac”, a mai subliniat vicepreședintele AFR.
În acest sens, se recomandă decalarea perioadei de semănat, care nu mai corespunde cu ceea ce scrie în cărțile de specialitate. Mai multe detalii despre acest subiect AICI: Epoca optimă de semănat pentru grâu și orz – Ce recomandă specialiștii pentru a evita virozele în culturi

































