Mierea autohtonă considerată de secole unul dintre cele mai sănătoase și gustoase alimente naturale, a ajuns să numai intereseze pe nimeni. În ciuda beneficiilor și a calității, interesul scade, iar apicultorii trag un semnal de alarmă.
În ciuda eforturilor susținute de promovare și diversificare a produselor apicole locale, apicultorii români se confruntă cu o lipsă tot mai mare de interes din partea consumatorilor.
Administratorul Honey Loriana din Brăila, un producător local recunoscut pentru diversificarea de miere, trage un semnal de alarmă:
„Românii nu mai sunt interesați de mierea autohtonă. Noi am promovat de la începutul anului consumul de miere cremă ca alternativă sănătoasă la produsele sintetice din comerț, miere tartinabilă cu diverse mixuri de fructe, semințe și plante aromatice. Deși nu am crescut prețurile, interesul clienților rămâne scăzut. Oamenii țin mai degrabă să-și plătească facturile și medicamentele. Chiar și așa, avem cele mai variate produse apicole”.
În plus, apicultorii sunt indignați de concurența neloială a mierii importate, în special din Ucraina.
„Uniunea Europeană a cerut majorarea importului de miere din Ucraina. Acea miere e la jumătate de preț comparativ cu cât oferă procesatorii locali apicultorilor români. Așa ceva distruge complet apicultura autohtonă”, explică doamna Iorga.
Potrivit acesteia, producătorii de miere vor trece printr-o perioadă dificilă, iar mulți dintre aceștia vor renunța să mai activeze în acest domeniu. „Apicultura care există acum în România va dispărea. Vor mai rămâne câteva ferme mari și câțiva pasionați cu stupi în curte. Asta e realitatea dureroasă.”
În prezent, prețul unui borcan de miere de 1 kg variază între 40 și 60 de lei, în funcție de sortiment.
Citește și: Apicultorii la un pas de disperare, producția de miere compromisă în 2025