Porcul românesc e pe val! Cum stăm cu producția de carne

porc, producția de carne, porci

Producția de carne a României a înregistrat creșteri semnificative la toate sortimentele, față de cea din urmă cu un an, cu o mențiune specială pentru carnea de porc care pare a fi pe val pe toate planurile, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, în luna februarie 2024, carnea de porc este singura care a înregistrat majorări ale producției atât faţă de luna precedentă (cu 10,56%), cât şi faţă de februarie 2023 (cu 2,34%), totalizând 22.597 tone.

Potrivit INS, în februarie 2024, au fost sacrificaţi 252.000 de porci, în creştere faţă de cele 243.000 de capete sacrificate în februarie anul trecut, dar și față de cei 229.000 de porci sacrificați în luna ianuarie 2024.

Și la carnea de pasăre, producţia a crescut cu 15,05% în februarie 2024 față de februarie 2023, ajungând la 46.975 de tone, dar a scăzut cu 2,18% raportat la luna anterioară.

Datele statistice arată că în a doua lună a anului în curs au fost sacrificate 27,574 milioane de păsări, în creştere faţă de cele 24,489 milioane capete sacrificate în februarie 2023, dar în scădere faţă de cele 28,383 milioane capete sacrificate în ianuarie 2024.

Producţia de carne de bovine a totalizat în luna februarie a acestui an 5.488 tone, în creștere cu 6,21%, față de februarie anul trecut, când s-au consemnat 5.167 tone carcasă, însă în scădere cu 25,86% faţă de ianuarie 2024, când a fost înregistrată o producţie de 7.402 tone carcasă.

În perioada analizată, numărul bovinelor sacrificate a ajuns la 34.000 de capete, în creştere cu 2.000 de capete raportat la februarie 2023 și în scădere faţă de cele 45.000 de capete sacrificate în luna ianuarie 2024.

Și producţia de carne de ovine şi caprine a înregistrat în februarie 2024 creștere cu 3,12% față de februarie 2023, ajungând la 1.686 de tone. În schimb, s-a înregistrat o scădere cu aproape 12% a producției, față de cele 1.911 tone obținute în luna precedentă.

Astfel, în februarie 2024 au fost sacrificate 110.000 de oi şi capre, în timp ce în februarie anul trecut numărul ovinelor şi caprinelor sacrificate a totalizat 108.000 capete, iar în ianuarie 2024 au fost sacrificate 127.000 de capete.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

Banner KWS

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.