27 ianuarie 2022 - 05:34

Zootehnia Franței este cea mai poluantă din Uniunea Europeană

Franța este țara cu cele mai multe emisii de amoniac din UE – 20% din totalul la nivel de Uniune, urmată de Germania, cu aproape 18%. Numai că, în timp ce în Franța emisiile de amoniac sunt aproape egale cu cele din 1990, în Germania acestea s-au redus cu aproape 20%.

La nivelul celor 28 de state membre ale UE, emisiile de azot au scăzut între 1990 și 2013 cu aproape 30%. Cele mai mari valori, între 60 și 75%, s-au înregistrat în Bulgaria, țările baltice, Olanda și Slovacia. Spania a consemnat cea mai mare creștere, de 11%.

Principala cauză a emisiilor mai mari din Spania este dezvoltarea zootehniei și creșterea numărului de vite, suine și găini. În contrast, reducerea considerabilă din alte state, în special cele foste comuniste, este dată de reducerea șeptelului și a îmbunătățirii managementului deșeurilor organice. De asemenea, se constantă o tendință de scădere a cantităților de îngrășăminte azotoase utilizate pentru fertilizarea solului.

În Olanda, prelucrarea deșeurilor a condus la o diminuare considerabilă a amoniacului degajat în atmosferă. Aceasta se poate obține prin îngroparea rapidă a dejecțiilor de la crescătoriile de animale. Majoritatea cantităților de amoniac se degajă în primele 12 ore, din cauza volatilității ridicate a gazului. (www.fabricadelapte.ro)