27 ianuarie 2022 - 04:36

Zoltan Haller (ACVBR): Numărul fermelor de vaci a scăzut cu cca. 20% în 2015, potrivit Registrului Genealogic

DSCN4820Dacă  unele date ale Registrului Comerțului arată că numărul fermelor de vaci din România ar fi crescut în 2015, cele din Registrul Genealogic spun că acesta s-ar fi diminuat cu cca.20-25% în anul care stă să de încheie.

„În 2015 au fost desființate mai multe ferme de bovine decât au fost înființate. Au fost închise în special acele ferme care au avut de suferit din cauza scăderii prețului laptelui, ferme nu foarte mari, ca dimensiuni. De asemenea, în acest an s-a simțit puternic lipsa proiectelor europene, care au fost reluate abia la mijlocul anului,  după ce în 2014 au cam lipsit.Cifra care apare în registrele ONRC,pentru ferme nou-înființate poate fi explicată și prin faptul că în ultimele luni multe gospodării s-au transformat în ferme, SRL sau II. Ca asociație, ca Registru Genealogic, în schimb, remarcăm o scădere cu circa 20% a numărului de ferme controlate de noi acum, față de începutul anului. Atunci aveam înscrise cca 4500 de ferme de vaci,iar acum sunt aproximativ 3.600”, a declarat pentru AGRO TV Zoltan Haller, reprezentantul Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească.

Haller a recunoscut că la începutul lui 2015 se aștepta ca numărul fermelor de vaci din România să scadă cu cca.35% în 2015, așa că procentul despre care se vorbește acum, de 20%, nu poate fi considerat ca fiind unul foarte negru pentru ceidin sector.