22 ianuarie 2022 - 13:45

Zoltan Haller (ABR): Nu este surplus de lapte, acum, în România. Dimpotrivă

DSCN4325Preşedintele Asociaţiei Bălţata Românească, Zoltan Haller, a declarat pentru AGRO TV că în acest moment nu există un surplus de lapte pe piaţa românească ci, dimpotrivă, se poate vorbi despre deficit.

„Criza de lapte se datorează în primul rând perioadei în care ne aflăm, toamna şi iarna avem mai puţin lapte. De asemenea, este cerere mare de lapte din partea procesatorilor pe piaţă, aşa că nu avem un surplus”, a spus Haller.

Acesta a explicat că preţul cu care este cumpărat laptele de la fermieri poate fi criticat dar, în acelaşi timp, trebuie să fie luate în considerare câteva elemente importante pentru toţi cum ar fi calitatea şi cantitatea de lapte primite, precum şi distanţele pe care cei care colectează laptele trebuie să le parcurgă. „Se oferă un leu pe litru pentru fermierii mici. Acesta nu este un preţ corect, dar asta e. Pentru fermierii mari, care obţin peste 500 de litri, sumele acordate ajung la 1,20 sau chiar mai mult pentru fiecare litru de lapte”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Bălţata Românească.