25 septembrie 2021 - 23:49

Ziua si incendiul! Peste 300 de incendii in padurile administrate de Romsilva in 2019

Peste 300 de incendii s-au înregistrat în acest an în fondul forestier proprietatea publică a statului administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, silvicultorii implicându-se alături de pompierii militari în stingerea acestora.

”De la începutul anului s-au înregistrat 318 incendii de pădure, din care 152 în zona de câmpie, 142 în zona de deal, iar 24 la munte. Cele mai multe incendii, câte 39, s-au înregistrat pe raza direcţiilor silvice Caraş – Severin şi Mehedinţi, alte 28 fiind înregistrate în fondul forestier administrat de Direcţia Silvică Gorj, 24 pe raza Direcţiei Silvice Sibiu şi 23 la Direcţia Silvică Hunedoara. În total, aceste incendii au afectat 1.537 de hectare, fiind distruşi 136.769 de puieţi forestieri cu o valoare de 296.858 lei”, a declarat directrul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

Cele mai mari suprafeţe afectate se regăsesc pe raza direcţiilor silvice Caraş – Severin (452 hectare), Hunedoara (218 hectare) şi Mehedinţi (213 hectare).

”Toate aceste suprafeţe de fond forestier afectate de incendii vor fi refăcute de silvicultori în perioada următoare. Angajaţii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva au luat numeroase măsuri pentru prevenirea incendiilor de pădure, precum monitorizarea zonelor vulnerabile şi au desfăşurat activităţi de conştientizare în rândul comunităţilor locale şi al turiştilor privind respectarea regulilor atunci când utilizează focul în pădure şi zonele limitrofe acestuia.

De altfel, specialiştii Romsilva au participat în luna septembrie a acestui an la cel mai mare exerciţiu din România de conducere şi de răspuns în cazul unor incendii de pădure, numit ForFirEx 2019, organizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în judeţele Caraş – Severin şi Hunedoara”, se mai arată în bilanțul Romsilva.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează aproximativ 3,13 milioane hectare fond forestier proprietatea publică a statului, aproximativ 48% din fondul forestier național, și asigură servicii silvice pentru circa 1 milion hectare fond forestier aflat în alte forme de proprietate.