ZIUA PRODUSULUI AGROALIMENTAR, ÎN HARGHITA

A avut loc la Miercurea Ciuc, București și Bruxelles o campanie de promovare a produselor tradiționale locale, cu ocazia primei ediții a Zilei produselor agroalimentare românești, eveniment organizat în data de 10 octombrie.

În luna iulie a acestui an a fost adoptată Legea 168 prin care se stabilește data de 10 octombrie ca zi națională a produselor agroalimentare românești.

Zonda Erika, directorul Direcției de programe și unități subordonate, din cadrul Consiliului Județean Harghita a fost moderatorul forumului a cărui temă a fost reprezentată de rolul produselor locale și al alimentației sănătoase, crearea locurilor de muncă și dezvoltarea economică, păstrarea tradițiilor și protecția mediului.

Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita și-a exprimat bucuria cu privire la organizarea zilei produselor agroalimentare și a ținut să mulțumească pentru inițiativa de organizare a evenimentului, deputatului:

„Trebuie să sprijinim producătorii locali prin toate mijloacele avute la dispoziției, este importantă valorificarea produselor prelucrate, în schimbul materiei prime, și astfel asigurarea de locuri de muncă și crearea unui viitor sigur”, a afirmat vicepreședintele consiliului județean.

- Publicitate -

A fost prezent la eveniment și dr. Szász Hunor, dietetician care a vorbit despre obiceiurile alimentare și de viață specifice regiunii noastre. Odată cu reorganizarea   Camerei agricole, activitățile legate de produsele tradiționale locale a fost preluată de Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita. Din partea agenției, Cilip Árpád a vorbit despre regulamentul de organizare al târgurilor locale, cei prezenți au putut afla informații despre modalitatea de comunicare cu producătorii.

 

Au fost organizate și vizite educative la ferme sau unități agroturistice harghitene în  vederea promovării meseriei de fermier și producător de agroalimente în rândul elevilor de clasa a VIII-a, care doresc să urmeze cursurile unor licee sau școli profesionale cu profil agricol. Au fost cooptați elevii din localitățile Miercurea Ciuc, Băile Tușnad, Sânmartin, Vlăhița, Brădești, Odorheiu-Secuiesc, Ulieș, Dârjiu, Cârța, Mădăraș, Lunca de Jos și Frumoasa. Aceștia au vizitat herghelia de la Sânsimion, ferma de vaci a lui Tódor József de la Cetățuia, ferma-școală de la Școala profesională Zeyk Domokos, unitățile de prelucrare a lavandei de la Porumbenii Mici și Cechești, unitățile de prelucrare a laptelui de la Frumoasa și ferma de vaci a lui Bartalis Attila de la Ineu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole