Vânzările de porumb în bazinul Mării Negre par blocate în acest moment, nu din cauza lipsei de marfă, ci din cauza diferenței semnificative dintre prețul pe care sunt dispuși să îl ofere cumpărătorii și cel pe care îl cer comercianții. Lucrurile nu stau mai bine în acest moment nici pe piața mondială, unde China își va diminua achizițiile de porumb pentru sezonul următor.
”Intențiile Chinei de achiziție porumb pentru sezonul următor sunt foarte mult diminuate, pentru că în China plouă în acest moment și vede că va avea o producție senzațională de porumb, peste cele 280 de milioane de tone pe care le-au realizat sezonul acesta.
Astfel, vedem porumbul în lipsă de lichiditate totală în bazinul Mării Negre, și ne referim strict la Constanța, din cauza faptului că se cere un preț și se oferă alt preț, iar când diferența este foarte mare între acești doi parametri, nu se întâmplă tranzacția. Cu alte cuvinte, se oferă maxim 180-181 dolari/tonă și se cere de către vânzător un nivel de 190-191 de dolari/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.
Potrivit specialistului, prețul de referință al porumbului în Portul Constanța în acest moment este de 167 euro/tonă, însă tranzacțiile sunt aproape inexistente la această dată.