ZIARISTII CAUTA RASPUNSURI DESPRE PPA

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a aşteptat aproximativ un an pentru a trimite Bruxelles-ului notificarea oficială cu privire la prezenţa virusului de pestă porcină africană pe teritoriul ţării, cu scopul de a primi sprijin financiar pentru crescătorii de animale afectaţi. Mai mult, până acum, Autoritatea a solicitat bani doar din bugetul special acordat pestei porcine şi nu din fonduri suplimentare ce pot fi accesate  în cazul apariţiei unor dezechilibre în piaţă, conform declaratiilor ministrului agriculturii, Petre Daea.

Într-un răspuns oferit ziaristilor de la  ECONOMICA.NET, ANSVSA susţine că a notificat Comisia Europeana cu privire la apariţia pestei în România în data de 10.07.2018. Or, prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima data pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Explicaţia Autorităţii – ce s-a cheltuit în 2017 şi primele luni din 2018 a fost acoperit de banii veniţi de la Uniunea Europeana prin programul de prevenire şi detectare a pestei.

Care sunt regulile impuse de Bruxelles – printre altele  statele membre furnizează o descriere a acțiunilor planificate și legislația pentru determinarea valorilor animale și produse care urmează să fie compensate.

Ulterior, cel târziu în termen de două luni de la confirmarea oficială a apariției bolii, statul membru trebuie să trimită Comisiei informaţii privind costurile efectuate, ceea ce s-a şi întâmplat în data de 07 august 2018.

“În baza discuţiilor cu reprezentanţii Comisiei Europoene, în data de 07.08.2018, ANSVSA a transmis primul buget estimativ care cuprindea costurile detaliate suportate de România pentru cele 438 de focare confirmate până la data de 28 augustmanul curent,conform termenului prevăzut de reglementările în vigoare”, au răspuns oficialii ANVSA întrebaţi fiind când s-au trimis cererile de plată şi cum comentează declaraţiile purtătorului de cuvând al Comisiei care a declarat pentru cursdeguvernare.ro că România nu a cerut ajutor suplimentar Bruxelles-ului.

Lipsesc 11 luni din cererea referitoare la costurile estimate- constată, pe buna dreptate , aceeasi ziaristi de la Economica.ro

România nu ar fi primul stat care cere mai mulţi bani pentru a-şi ajuta industria de creştere a porcilor afectată de pesta porcină africană. Polonia, care s-a confruntat cu PPA înaintea României, a reuşit să obţină pentru perioada 1 august-30 noiembrie 2016 un ajutor suplimentar pentru fermieri ale căror animale  au fost supuse anumitor restricții de comercializare din cauza pestei porcine africane. Practic, Uniunea  asigură o finanțare parțială echivalentă cu 50 % din cheltuielile suportate de Polonia pentru ajutorul menționat, acoperind un total de maximum 50 000 de animale.

La această dată, Pesta Porcină Africană evoluează în 227 de localități din 13 județe, cu un număr de 927 de focare și 62 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați peste 300 de mii de porci afectați de boală. Au fost stinse până la această dată 5 focare în județul Satu Mare și nu a mai fost înregistrat vreun focar în acest județ.

Au fost despăgubiți 3.142 de proprietari, cu peste 14 milioane de lei.