Zeci de tone de fructe de pădure vor fi adunate în judeţul Harghita

90

Fresh red berry fruit

Zeci de tone de fructe de pădure vor fi adunate, în perioada următoare, din pădurile administrate de Direcţia Silvică Harghita, recolta urmând să ajungă la parteneri tradiţionali din Uniunea Europeană.

Responsabilul de producţie al Direcţiei Silvice Harghita, Miklos Istvan, a declarat, luni, că se prognozează recoltarea unei cantităţi maxime de 110 de tone de zmeură şi de 10 tone de afine, acestea fiind adunate de pe suprafeţele deţinute de stat sau cele private, administrate de Direcţie.

Miklos Istvan spune că a fost un an bun pentru fructe de pădure şi producţia este una bogată.

Fructele de pădure sunt recoltate în mod neorganizat, de culegători, care le predau la centrele de achiziţie organizate de Direcţia Silvică. Potrivit sursei citate, la fiecare centru există un achizitor care verifică dacă sunt respectate condiţiile de calitate. De la punctele de achiziţie, fructele sunt transportate la Secţia de Prelucrare a Produselor Pădurii de la Gheorgheni, unde sunt sortate, apoi se congelează rapid şi sunt transportate în ţări ale Uniunii Europene, în special în Germania.

Miklos Istvan spune că străinii preferă fructele de pădure de la noi întrucât sunt recoltate din zone situate la cel puţin 50 de kilometri de unităţi poluante. În plus, specialiştii spun că zmeura şi afinele din pădurile harghitene sunt naturale şi ecologice şi conţin mai multe substanţe active decât cele cultivate pe plantaţii artificiale.

Fructele de pădure harghitene se folosesc în industria alimentară, pentru obţinerea de gemuri sau sucuri, dar sunt şi procesate pentru obţinerea de arome şi adaosuri naturale folosite în industria cosmetică sau farmaceutică.

În afară de Direcţia Silvică, mai există şi firme private care colectează fructele de pădure de pe suprafeţele administrate de ocoalele silvice private.De asemenea, Direcţia Silvică a cesionat către mai multe firme specializate dreptul de recoltare pentru 35 de tone de ciuperci, în special hribi şi gălbiori.

Un exemplu în acest sens este întreprinderea socială înfiinţată de Asociaţia Pomicultorilor şi Prelucrătorilor de Fructe din Odorheiu Secuiesc şi finanţată de Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, care presupune procesarea fructelor de pădure şi a ciupercilor în localitatea Zetea.

Asociaţia a încheiat un parteneriat cu composesoratul din Zetea, care a renovat o clădire veche, iar din finanţarea obţinută în cadrul programului s-a achiziţionat echipamentul necesar procesării fructelor de pădure şi ciupercilor.

Proiectul implică romii din zonă, care adună fructele de pădure şi ciupercile şi care sunt plătiţi pentru serviciul prestat şi nu pentru produsele culese. După culegerea fructelor de pădure, acestea sunt sortate şi congelate rapid şi sunt vândute atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. (Sursa: antenasatelor.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise