Zeci de apicultori din România și Ungaria, la Festivalul Mierii de la Miercurea Ciuc

21

miere_bunZeci de apicultori din România și Ungaria au participat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, la tradiționalul Festival al Mierii, manifestare care are rolul de a-i încuraja pe oameni să consume cât mai multe produse apicole, cunoscute pentru calitățile benefice pentru sănătate.

Apicultorii, îmbrăcați în “cavaleri ai mierii”, au pornit într-un marș prin oraș, alaiul fiind deschis de mai multe fetițe îmbrăcate în albinuțe și de un toboșar, care dădea de veste localnicilor că pot cumpăra miere din centrul orașului, de la târgul amenajate special în acest scop.

Bara Csilla Maria, din Păuleni Ciuc, este un cunoscut apicultor din zonă și spune că acest festival are rolul de a promova consumul de miere, care în România este mai scăzut decât în alte țări europene.

“Din păcate, în România nu consumăm atâta miere pe cât ar trebui și am organizat Festivalul Mierii ca oamenii să guste, să cunoască proprietățile mierii și să-i încurajăm să consume, pentru că este un aliment-medicament. (…) În afară de miere trebuie să-i încurajăm pe oameni să consume polen, care e foarte bun pentru sănătate, dar și propolis, care este antibiotic natural sau păstura, care este recomandată pentru sistemul imunitar. În zona noastră se consumă ceva mai multă miere, iar bătrânii, înainte să meargă la farmacie, preferă să cumpere un borcan de miere și încearcă să-și recapete sănătatea în acest fel”, a spus Bara Csilla Maria.

Un alt apicultor prezent la târg este Tokes Attila, din Toplița, care se prezintă ca fiind “cavaler al mierii” și dezvăluie că a devenit apicultor în onoarea tatălui său.

“Tata avea șapte stupi, a decedat și i-am moștenit și neavând cunoștințele necesare, cele șapte familii au pierit. Eu am plâns și i-am promis tatălui meu că voi deveni cel mai mare mare apicultor din Toplița. Și în onoarea lui sunt acum apicultor și am 105 familii de albine, iar fiul meu are 240. E o mândrie și o bucurie să venim aici și să încercăm să-i convingem pe oameni să consume miere, care este atât de bună pentru sănătate”, a spus Tokes Attila. (Integral pe AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise