Zece persoane au fost reținute de procurorii DIICOT în dosarul de evaziune fiscală și comercializare de carne alterată

22

catuseProcurorii DIICOT au emis ordonanțe de reținere de 24 de ore pe numele a zece persoane acuzate în dosarul de evaziune fiscală și punere în circulație de produse din carne alterată, urmând ca acestea să fie duse în instanță cu propunere de arestare preventivă.

Până în prezent, la sediul central al DIICOT au fost audiate 37 de persoane, însă audierile nu s-au încheiat.

Miercuri, procurori DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară au efectuat 102 percheziții domiciliare în 18 județe, în cadrul unor acțiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulație de produse alterate, trafic de influență.

Potrivit DIICOT, membrii grupărilor achiziționau prin intermediul unor societăți comerciale din România, în principal, carne și ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA — conform prevederilor legale (operațiune reală evidențiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

După achiziționarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme “fantomă” din alte state comunitare — coordonate de exponenții palierului extern, neidentificați până în prezent.

Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăților românești cu TVA de plată, marfa fiind în fapt vândută pe piața românească fără înregistrarea în documentele contabile — “la negru”.

De asemenea, exista suspiciunea că rețeaua achiziționează marfă din spațiul intracomunitar fără plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme “fantomă” ale rețelei și o vinde pe piața internă “la negru” la un preț apropiat de valoarea mărfii cu TVA, însă mult sub prețul pieței, fapt ce reprezintă concurență neloială în raport cu societățile comerciale ce derulează același tip de activitate, însă fără încălcarea prevederilor legale.

O altă modalitate de acțiune a rețelei presupunea livrarea de către marii producători de pe piața de carne din România, de marfă către societăți comerciale din țări comunitare vecine (Bulgaria, Ungaria), de unde marfa se întorcea în România prin societăți de tip paravan, care ulterior erau abandonate iar produsele, vândute pe piața internă fără înregistrarea tranzacțiilor în documentele contabile.

Această modalitate de acțiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne și produse de origine animală la activitățile ilicite derulate de gruparea în cauză.

În derularea activităților ilegale, membrii rețelei utilizau o serie de firme deținute în mod direct ori prin interpuși, asupra cărora decideau când și cum vor fi implicate în fiecare circuit financiar ilicit, cantitățile și prețul pe fiecare partidă de marfă tranzacționată, întocmeau sau dispuneau întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulația mărfurilor și ordonau plățile.

Activitățile ilegale cu privire la care există suspiciunea implicării grupării impun înregistrări de achiziții/livrări de bunuri ori servicii fictive și neînregistrarea unor tranzacții în actele contabile ale societăților controlate și plăți pentru astfel de operațiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o altă destinație decât cea declarată, pentru a diminua baza impozabilă ori pentru a șterge urmele unor tranzacții frauduloase, vânzări sub prețul de achiziție, distrugerea unor documente în baza cărora au circulat mărfurile și altele similare.

De asemenea, există suspiciuni de punere în circulație de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate și amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse în consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparținând soției unuia dintre membrii grupării pentru a fi preparată și oferită spre consum.

După declanșarea anchetei DIICOT, inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne și produse din carne și au aplicat sancțiuni de 71.500 lei operatorilor economici în cadrul unor controale efectuate miercuri. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise