Zboară porcul din fermele europene! O analiză a pieței de carne

„Când o zbura porcul” pare a fi deja o realitate atunci când vorbim de efectivele de suine din fermele europene, astfel că, deși prețurile record la carnea de porc ar trebui să fie stimulative pentru fermieri, reglementările costisitoare cu privire la bunăstarea animalelor, diminuarea cererii şi epidemia de pestă porcină africană (PPA) conduc mai degrabă spre un declin pe termen lung al acestui sector în Uniunea Europeană, cel mai mare exportator mondial de carne de porc, arată o analiză Reuters, citată de AGERPRES.

„Zburăm legaţi la ochi. Am dori să investim dar nu ştim încotro ne îndreptăm”, spune fermierul francez Carole Joliff.

Pe piața europeană, preţurile la carnea de porc au cunoscut anul trecut o adevărată explozie, pe măsură ce producţia a fost redusă de fermele afectate atât de costurile mari la nutreţ şi energie, cât și de epidemia de PPA. Cu toate acestea, spre deosebire de ciclurile precedente, crescătorii europeni de porcine nu se grăbesc să relanseze producţia în pofida preţurilor record din acest an care au restabilit marjele de profitabilitate pentru multe ferme. Astfel, analiştii estimează producţia de carne de porc a UE ar urma să scadă pentru al doilea an la rând în 2023, ducând declinul cumulat la aproximativ 10%, şi este posibil ca producţia să continue să scadă şi în următorii ani.

„Este o schimbare structurală. Este o de-intensificare a producţiei europene”, subliniază Jean-Paul Simier, analist la firma franceză de consultanţă pe materii prime Cyclope.

Fermierii sunt îngrijoraţi de revizuirea reglementărilor UE cu privire la animalele de fermă, care ar putea duce la eliminarea boxelor şi la extinderea limitelor de poluare industrială la şi mai multe ferme, ceea ce va costa miliarde de euro şi va face ca preţul cărnii de porc din UE să nu mai fie accesibil la export sau pe pieţele interne.

Deocamdată, impactul potenţial al acestor modificări, ce urmează a fi finalizate anul următor, este neclar pe măsură ce statele membre UE negociază cu Comisia Europeană, interesată de progrese în atingerea obiectivelor de sustenabilitate.

- Publicitate -

Într-un studiu pentru organizaţia fermierilor Copa-Cogeca, Institutul german de studii agricole EuroCARE şi omologul ungar AKI au estimat că o eliminare rapidă, până în 2025, a boxelor pentru scroafe ar duce la diminuarea cu aproape un sfert a producţiei de carne şi la majorarea cu aproape 50% a preţurilor, comparativ cu o creştere de 8%, respectiv 11%, în cazul unei tranziţii mai îndelungate, până în 2035.

Indiferent de forma finală a noilor reglementări, analiştii se aşteaptă ca în industria cărnii de porc să se reflecte din ce în ce mai mult accentul tot mai mare pus de societate cu privire la bunăstarea animalelor şi protecţia mediului.

„Continuăm să adăugăm costuri de-a lungul lanţului de producţie a cărnii de porc. Este rezonabil să vedem un declin al volumelor în următorii 5-10 ani”, spune Justin Sherrard, analist la banca Rabobank.

Sectorul cărnii de porc din Germania s-a redus deja, afectat de epidemia de PPA, care a diminuat exporturile comparativ cu 2020, pe măsură ce pieţe cheie precum China şi Japonia şi-au închis porţile. Cifrele oficiale arată că producţia de carne de porc a Germaniei a scăzut cu aproape 10% anul trecut, accelerând o tendinţă de scădere care a început în 2016 şi care a dus declinul total la aproape 20%.

Și alte mari ţări producătoare din UE înregistrează un declin al producţiei de carne de porc, deși nu au fost afectate până acum de epidemia de PPA.

De exemplu, în Danemarca, efectivele de porci sunt la cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani, spune Klaus Kaiser, analist la institutul de cercetare Seges, adăugând că profitabilitatea fermelor nu şi-a revenit încă.

În Ţările de Jos, efectivele de porci au scăzut cu 9% în ultimii cinci ani, pe măsură ce Guvernul vrea să reducă emisiile de azot de la fermele de animale.

În Spania, producţia a fost mai puţin afectată, profitând parţial de diminuarea exporturilor Germaniei, dar creşterea costurilor şi impactul altei maladii în rândul porcilor a dus şi aici la diminuarea producţiei comparativ cu anul trecut.

Pe pieţele de export, preţurile necompetitive şi producţia mai mică din UE lasă mai mult loc pentru furnizorii din Brazilia şi SUA pentru a profita de cererea din China. Asta înseamnă că exporturile de carne de porc ale UE au depăşit deja nivelul de vârf.

„Europa se va concentra mai puţin pe pieţele globale de export”, susţine Justin Sherrard.

Mai mult, accentuarea inflaţiei din ultima perioadă ar putea să îi facă pe consumatori mai puţini dispuşi să accepte preţuri mai mari la carnea de porc, accelerând astfel tranziţia spre carnea de pui, ca o opţiune mai ieftină.

„Perspectiva pentru creşterea porcilor în Germania şi în general în UE nu este una bună”, spune Tim Koch, analist la firma germană de consultanţă AMI.

Cu alte cuvinte, porcul a cam început să ne zboare și din ferme, și din farfurii…

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole