Zahărul, la prețuri din ce în ce mai… piperate!

Zahărul devine din ce în ce mai scump pe piețele europene, fiind unul dintre produsele alimentare cu cea mai mare creştere de preţ în Uniunea Europeană, în condiţiile în care preţurile alimentelor au început să urce substanţial în 2022, se arată în raportul publicat vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) și citat de AGERPRES.

Datele lunare ale Eurostat indică o creştere continuă a ratelor variaţiei anuale începând din august 2021, ajungând la 61% în februarie şi martie 2023, ceea ce înseamnă că preţul zahărului în UE în cele două luni era, în medie, cu 61% mai ridicat decât în februarie şi martie 2022.

Analiștii Eurostat remarcă faptul că, în martie 2022, rata variaţiei anuale era de aproape şase ori mai scăzută (11%), diferenţa fiind și mai vizibilă când comparăm cu martie 2021, când rata era 1,6%.

Potrivit raportului Eurostat, în martie 2023, cea mai mare creştere anuală a preţului la zahăr s-a înregistrat în Cehia (98%), Estonia (97%), Polonia (82%), Germania (72%) şi Letonia (70%). De partea cealaltă, creşteri mai reduse, dar totuși considerabile, ale prețurilor la zahăr sunt încă în Ungaria (17%), Luxemburg (19%), Belgia (35%), Bulgaria (36%) şi Irlanda (37%).

În România, zahărul a înregistrat o creştere de preț de 60,9%, uşor sub media UE, de 61%.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole