Valul scumpirilor pe care îl vedem cu toții nu ocolește nici legumicultura. Fermierii avertizează că sumele din ce în ce mai mari pe care trebuie să le scoată din buzunar pentru a produce marfa se vor reflecta în prețurile pe care le vor plăti consumatorii în 2023.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu mai mulți reprezentanți ai sectorului legumicol, iar consensul acestora a fost că atât roșiile, cât și alte legume, se vor scumpi în 2023, altfel nu mai au cum să reziste pe piață.
”Cred că acum, în 2023, prețurile la legume o să se vadă un pic mai mari față de ce a fost. Până acum, totuși, toată lumea a mai avut câte un insecticid în stoc, un îngrășământ, dar de acum încolo chiar nu mai are nimeni nimic în stoc. Costurile sunt destul de mari și atunci o să vedem și prețuri la fel. Eu cred că roșii sub 6-7 lei/kg nu o să mai vedem la anul”, a precizat legumicultorul Mircea Bujor pentru AGRO TV.
Cei care produc legume în spații protejate se gândesc deja cu groază la soluțiile pe care vor fi nevoiți să le adopte pentru a le încălzi.
”Pentru anul viitor, noi ne îndreptăm spre încălzirea cu paie, pentru că avem terenuri și o să luăm paiele de pe teren, dar cred că și cu paiele o să fie o problemă dacă toată lumea o să treacă la paie. Pe lichid nu mai e nicio șansă, pe peleți la fel, e o problemă mare, pentru că e costul prea ridicat”, a mai subliniat Mircea Bujor.