Caracteristici meteorologice
În acest interval, 18-19 martie, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţãri, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
Temperatura medie diurnã a aerului se va situa între 6…14°C în prima zi, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, în majoritatea zonelor de culturã.
Temperatura maximã a aerului se va încadra între 10…19°C, pe întreg teritoriul agricol al ţãrii.
Temperatura minimã a aerului va oscila între 2…9°C, în cea mai mare parte a zonelor de culturã.
Regimul pluviometric
Se întrevãd precipitaţii predominant sub formã de ploaie în cea mai mare parte a ţãrii, acestea fiind însoţite de intensificãri de scurtã duratã ale vântului, potrivit ANM.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnã, va prezenta valori scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi Munteniei, local în sudul, estul, izolat centrul şi nord-vestul Transilvanei, sudul Olteniei şi nordul Banatului. Aprovizionarea cu apã a solului se va încadra în limite satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia şi Banat, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul şi izolat nordul Munteniei, nord-vestul Moldovei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfãşurarea normalã a proceselor de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole în aproape toate regiunile agricole, ritmurile de vegetaţie fiind mai lente îndeosebi în nordul şi centrul ţãrii. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bunã şi medie la speciile de toamnã semãnate în perioada optimã, iar în cele înfiinţate tardiv, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabã.
Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnã se vor afla în fazele de rãsãrire, formare a frunzei a treia şi înfrãţire (15-100%), la nivelul întregii ţãri.
Funcţie de data semãnatului, rapiţa îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar (7-15 frunze), pe întreg teritoriul agricol.
Speciile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, vişin) vor înregistra predominant umflarea mugurilor de rod şi înmugurirea, iar la cele seminţoase se va semnala repausul biologic.
Viţa de vie îşi va continua stadiul de repaus vegetativ, izolat fiind posibilã declanşarea fazei de „plâns”, în majoritatea podgoriilor.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrãrile agricole de sezon (fertilizãri, pregãtirea patului germinativ şi semãnatul culturilor de primãvarã din prima urgenţã, lucrãri de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie) se vor putea efectua în condiţii bune, anunță ANM.
RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:
- Pregãtirea patului germinativ şi continuarea semãnatului la culturile de primãvarã din prima urgenţã, în special pe suprafeţele cu o bunã aprovizionare cu apã a solului;
- Administrarea îngrãşãmintelor minerale pe bazã de azot şi potasiu la culturile de toamnã înfiinţate în epoca optimã;
- Efectuarea lucrãrilor de întreţinere în vii şi livezi (tãieri, fertilizãri, tratamente fito-sanitare).
* Evoluţia stãrii de vegetaţie pentru perioada estimatã utilizeazã prognoza meteorologicã pe scurtã/medie duratã asociatã cu informaţiile fenologice colectate sãptãmânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie.