Vremea se mentine frumoasa, cu… ploi in toata tara

0
140

Cam asa ar trebui sa sune un titlu de buletin meteo care sa-i multumeasca pe agricultori dar si pe noi, din perspectiva consumatorului, deopotriva. Din pacate, suntem informati aproape constant ca „vremea se mentine frumoasa si insorita pentru aceasta perioada a anului, cu valori termice mai mari cu 6-7 grade fata de media multianuala a lunii…”. Ma gandesc cat de eronata e formularea in contextul transformarilor climatologice si a modului cum ne afecteaza, pe termen mediu si lung, aceste schimbari. Nu am mai vazut o ploaie sanatoasa, am uitat de cand si prevad cum va afecta asta agricultura dar prevad si efectele cumulate, de la o zi la alta, in resursa hidroenergetica. 

Irigatiile… parca pornise un program de refacere a retelei nationale acum cativa ani. Sunt si ceva fonduri europene, si ceva scutiri de plata pentru apa utilizata. Lipseste insa viziunea pe termen lung. Mandatele de 4 ani sunt prea scurte ca sa duci la sfarsit un proiect de asemenea amploare. Nici macar nu apuci sa-ti dai seama cine face treaba si cine greseste. Adica poti sa intuiesti dar numai pana vine schimbarea si apar brusc dezvaluiri, acuzatii, contestari…

Sa lasam insa vremurile si sa revenim la vreme. Mi-am adus aminte ca acum vreo 12 ani am urmarit un documentar despre relatia intre activitatea umana si efectul de sera. Se facea predictia degradarii catastrofale a climei in urmatorii ani, in progresie geometrica.

A trecut timpul si parea ca dracu’ nu e chiar atat de negru. Da, primaverile nu mai erau atat de ploioase, iernile nu mai erau atat de geroase si inzapezite, s-au mai si scurtat, verile aduceau mai multe furtuni violente si chiar tornade, dar nu simteam o modificare la nivel dramatic. Calota glaciara e departe, nu o vedem daca se topeste sau nu, e o notiune abstracta, o imagine la tv, pentru muritorul de rand. Ce nu am luat in calcul, a fost factorul geometric al progresiei degradarii climei. Iata acum curba graficului cotind-o din ce in ce mai brusc in sus. Desi nu am convingerea ca se datoreaza atat de mult efectului de sera generat numai de activitatea umana, cat amplificarii acestuia din cauza activitatii solare, variatia campului magnetic al pamantului sau altor fenomene mai putin calculabile, care poate ne scapa, urmarile se simt.
E seceta si anormal de cald prin zonele noastre, in alte parti ale lumii e anormal de iarna sau anormal de furtuna, de uragan, de tornada, de cutremur, de eruptie vulcanica… Toata scara de valori standard e rasturnata. Asta ar putea duce la schimbarea, paradoxala uneori, a sensului atributelor.
Asadar sa reiau formularea actuala a meteorologilor si s-o adaptez realitatii:  Vremea se mentine urata si insorita pentru aceasta perioada a anului, cu valori termice mai mari cu 6-7 grade fata de media multianuala a lunii…”
Oare 2-3 luni de pauza impusa omenirii de pandemie pot aduce dovada certa ca noi suntem „virusul” care a incalzit planeta? Ca noi am stricat clima? Desi nu vad ce atceva s-ar mai putea face acum, sa dea Domnul sa nu tanjim curand dupa expresia “Vreme frumoasa, cu ploaie in toata tara”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.