2 decembrie 2021 - 20:41

Vreme deosebit de rece în următoarele șase zile

Administrația Națională de Meteorologie are vești bune pentru agricultori.

octombrie

Cultivatorii de grâu, orz și răpiţă primesc veşti din ce în ce mai bune. În urma ploilor din următoarea perioadă, deficitul de apă din sol se va reduce, iar însămânţările efectuate în ultima vreme se vor dovedi a fi făcute la timp. Mai mul decât atât, este posibil ca în unele zone să plouă ca pe timpuri.

Din punct de vedere termic, până la 11 octombrie, vremea va fi mai rece decât în mod normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 7 și 18°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -3 și 12°C, în aproape toată țara, cele mai scăzute valori (-3…0°C) înregistrându-se în depresiuni, unde local vor fi posibile condiţii de producere a brumei.

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 9 și 20 de grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol, limite satisfăcătoare pentru desfășurarea fazelor incipiente de vegetație la culturile de toamnă semănate până în prezent. Se prognozează precipitații sub formă de ploi locale, fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului în cea mai mare parte a țării, iar izolat se pot înregistra cantități de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

În stratul de sol 0-20 cm, conținutul de apă va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Crișana, cea mai mare parte a Maramureşului, Olteniei, Dobrogei și Transilvaniei, jumătatea de est a Banatului, nord-estul, nordul și local în estul Moldovei, nord-estul, estul și sudul Munteniei. Pe suprafețe extinse din Muntenia, sudul, vestul și nord-vestul Moldovei, sudul și izolat în nord-estul Transilvaniei, izolat în estul și sudul Olteniei, nordul Dobrogei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime.

Pe ansamblu, procesele de vegetaţie specifice acestei perioade, coacere și maturare la speciile pomi-viticole, precum și cele de creștere și dezvoltare la culturile de toamnă vor evolua în ritmuri normale, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile biologice se vor desfăsura mai lent. Starea de vegetație a culturilor de toamnă înființate în epoca optimă se va prezenta în general bună și medie, respectiv medie și slabă pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.
La hibrizii semitardivi și tardivi de porumb se va semnala maturitatea deplină (80-100%), continuându-se totodată recoltarea în toate regiunile agricole. Sfecla de zahăr va înregistra îngroșarea axei hipocotile și acumularea zaharurilor în rădăcină, iar la cartof se vor extinde suprafețele recoltate. Speciile pomi-viticole vor parcurge predominant coacerea rodului și măturarea lemnului în aproape toate plantaţiile, concomitent cu recoltarea eşalonată a fructelor.

Sub aspect fenologic, la răpiţa înfiinţată până la această dată se vor semnala germinarea și răsărirea (30-100%), precum și înfrunzirea (10-40%). Orzul și grâul de toamnă semănate până în prezent se vor afla în fazele incipiente de dezvoltare, respectiv germinare-răsărire (10-30%).