Fermierii care vor să-și cumpere tractor sau utilaje noi cu sprijin din fonduri europene vor putea face acest lucru prin mai multe linii de finanțare, începând de anul acesta. Prima dintre acestea care se va lansa este cea dedicată fermelor zootehnice, prin care fermierii pot accesa până la 300.000 de euro pentru achiziții de utilaje.
Rata sprijinului pentru intervențiile dedicate achiziției de tractoare și utilaje agricole este de maximum 65%, ceea ce înseamnă că 35% din valoarea totală a proiectului trebuie acoperit cu banii beneficiarului.
Un punct important la achiziția de utilaje este reprezentat și de puterea utilajelor respective. Potrivit informațiilor venite de la AFIR, se păstrează formula de calcul cu 5 cai putere/hectar; așadar, fermierii trebuie să țină cont și de dimensiunea terenului pe care îl exploatează când se gândesc să-și cumpere un tractor.
”Referitor la caii putere pentru tractoare, combine și alte utilaje agricole, se păstrează formula de calcul cu 5 cai putere pe hectarul de teren, este normal să se păstreze. În funcție de exploatație și de condițiile de mediu, se actualizează și formula și punctajele pentru utilajele pe care vor să le achiziționeze. Am avut o discuție referitoare la această măsură, am dat o putere mai mare utilajelor care sunt folosite în zona de deal, pentru că automat sunt condiții mai grele”, a precizat directorul general al AFIR, George Chiriță, pentru AGRO TV.
Șanse mai mari pentru a prinde finanțarea cu fonduri europene vor avea fermierii care fac parte din cooperative agricole sau alte forme asociative; totodată, aceștia vor beneficia și de o rată mai consistentă a sprijinului.
Beneficiarii eligibili pentru achiziția de utilaje prin fonduri europene vor fi:
- fermieri cu excepția persoanelor fizice;
- cooperative agricole și societățile cooperative care reprezintă interesele membrilor fermieri;
- grupuri și organizații de producători legal constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de MADR care deservesc interesele membrilor.
Mai multe detalii despre condițiile specifice de eligibilitate și despre grila de punctare vă vom putea da în momentul în care AFIR va face publice ghidurile solicitanților.
12 răspunsuri
Dar de unde aceste reguli și calcule? Aceeași chestie iar țara e plina de tractoare și combine second.Cei cu deciziile să mai întrebe pe cineva de pe la țară de ce are nevoie pt a putea face mai mult, mai bine, să facă și alții să nu trebuiască să meargă la cules de sparanghel(ce zici nene Iohanis Dulap?), la căpșuni, sau să meargă pe salariul minim la cineva,. De unde chestia cu 5 cp? De unde regulile astea? Că sunt europene? Păi la noi nu se cam potrivesc d-lor. De ce fermieri cu excepția persoanelor fizice? Au cod la APIA? Plătesc impozite? Sunt înregistrați la primăriile de domiciliu ca și fermieri? Dacă da, atunci trebuie, musai, neapărat la aceștia să le fie recunoscută munca cu vechime, tot pt țara asta muncesc și ei, au și eu dreptul la pensie nu numai besinile care au frecat menta și iau pensii de pensii. Regula cu ajutorul pe suprafață să fie raportat la suprafață nu la mărimea fermei, ajutorul pe animale să fie în funcție de nr de animale din fermă fără minim sau maxim. Iar eu dacă am 10 ha îmi iau un scrimblici de 50 cp, adică o roabă cu motor? Dacă îmi iau un tractor de 100 cp, îmi fac treaba+ce e mai important e că îl ajut și pe alt fermier să termine anumite lucrări la timp+că mai fac un ban,câștig mai mult, plătesc impozit mai mare. Așa că d-lor care conduceți respectați munca, recunoașteți munca țăranului român, recunoașteți vechimea în muncă a oamenilor, adaptați regulile UE la țara noastră și vom avea peste noapte două milioane de oameni în câmpul muncii, nu zilieri, + că vom avea pe rafturi în magazinele alimentele mâncare la care acuma mai nou i se zice e o și bio. Sau nu e așa?
Subscriu cu vârf și îndesat. Și, cred, ca tot natul subscrie la ce ați spus.
Oare care sunt inconștienții și neaveniții ce impun condițiile astea de distrugere?
În UE primesc subvenții pentru utilajeși persoanele fizice ce sunt înregistrați ca și producători sau/și au teren agricol, TOCMAI ca să se lucreze tot.
La noi, muritorii de foame, doar unii.
Polonezii au putut impune alte condiții în funcție de nevoile lor, și pentru industrie și pentru agricultură. La noi birocrații noștri cu salarii grase, frecangii de serviciu de la stat, accepta condițiile perverse ale UE care nu are nici un interes ca românii să facă ei însăși agricultură sau industrie și producție de orice fel la ei în țară și ni le impun nouă.
Conform IUIE, noi trebuie sa rămânem o societate de consum, deși practic suntem o 4-a, dacă nu chiar a 2-a potență agrara din Europa.
Deci, pe trepădușii de stat de la noi trebuie sa-i luam în primul rând de gât și după aceea pe cei din UE.
Ce oameni
Pe cine a deranjat așa tare comentariul anterior de nu apare?
Pe scurt: regulile inventate de UE trebuie adaptate României sau trebuieadaptate pt fiecare stat membru. De atâția ani vedeți că nu funcționează? Sau nu vreți să vedeți?
Reguli proaste….nu comunicati cu fermierii sa i intrebati de ce au nevoie .Ei stiu cel mai bine.In Ungaria te cheama la primarie sa te intrebe de ce ai nevoie .Daca nu avem cooperative pe fructe in zona atunci din start auntem in dezavantaj .
Vad ca nici comentariul meu nu apare, deși nu avea injurii sau limbaj injurios.
Aprobam, cum sa nu aprobam dar aveam si noi cate o zi libera de la Dumnezeu, ca pe alea de la stat nu le tinem. 🙂
De unde regula asta idioata de 5cp/ha?
Frecangii de serviciu de la stat care accepta aceste reguli idioate ale UE și ni le impun si noua, au lucrat vreodată un ha cu 5cp?
Băăă, paraziților! și un motocultor de bun simt care se recomanda pentru maxim 2-3000mp pentru lucrări ușoare, tip hobby, are minim 8-10cp! Pentru un ha ar trebui un minim de 35cp ca să se poată chema tractor și nu pârț.
Știm ca UE ne ia cu japca miliarde și nu ne dă decât praf în ochi înapoi, știm că ne dorește si se chinuie din răsputeri să ne țină doar o masa de consum,
dar VOI, armata de birocrați ai României plătiți cu salarii grase din banii noștri, cum vă justificați, băă, salariile? Acceptând și impunând tembelisme?
Care e dobitocul (scuze, jignesc dobitoacele), deci reformulez …
Care e si prostul și trădătorul care vine cu asemenea condiții, adică:
– maxim 5cp/ha,
– persoane eligibile care !exceptează! persoanele fizice; de ce? am cod APIA, plătesc impozit, sunt înregistrat ca producător agricol, am minim 5000mp; de ce sunt exceptat? doar ca să fiu forțat sa-mi fac srl, sa plătesc impozit de 10 ori mai mare, ca să fiu forțat sa vând mai scump și sa plătesc o armata de contopiști care doar învârt hârtii și trimit rapoarte complicate la autorități? 10 dând din butoane aiurea și unul realmente cu sapa chinuindu-se să-i țină în spate? Băăă, tembeloizi, paraziți și trădători de neam ce sunteți, dacă ați avea cât de cât un neuron functional, dați-i oricărui țăran, nu fermier, ci țăran român, un tractor nou puternic si utilaje ca lumea. De ce vă e frică? Că nu o sa mai avem peste 5 milioane de zilier în subzistență, dar în schimb o să avem mâncare sănătoasă și accesibilă ca preț produsă aici în țară de țăranii români?
– și dacă te înhami să iei imitația aia de tractor, iti impun niște condiții de pierzi tot.
În Polonia, Italia și Spania condițiile au fost adaptate necesităților din teren și au fost negociate ca atare, iar oferta de finanțare a fost făcută realist accesibila pentru oricine a avut nevoie. Spre exemplu, Polonia a ofertat finanțarea pentru tractoare și utilaje agricole !fără! limita de cp/ha (care este în fapt o aberație enorma și este doar pentru a stagna sau chiar a distruge vreo dezvoltare) și !fără! restricția privind persoanele fizice sau limita de vârstă, ci doar condiționat de deținerea a unui minim de teren agricol, de înregistrarea ca producător agricol activ și de plata impozitului.
Am 3,5ha de teren agricol nelucrat de 20-25 de ani în zonă colinară. De 2 ani mă chinui cu utilaje SH, chiar ajutat și cu tractorul vecinului de 35cp, Ford, sa-l curăț, să-l terase, mă rog, să-l lucrez. N-am reușit sa-l curăț decât 2000mp.
Cum dracu’ îsi închipuie vreunul de la București că se poate lucra în zona colinară cu un tractorul, o jucărie, de 10-15cp, 24cp, când și cel de 35cp se îneacă și trebuie ambalat de-i sar pistoanele? Aici trebuie minim un motor de 60cp, chiar 100-120cp. Pe o treime de județ de unde sunt eu, sunt 2 tractoare asa mari, dar care la care nu apuci ca sunt foarte prinși și nici ca preț că mai mult te taxează drumul (deși la nici 200 de km e ditamai fabrica de tractoare Irum). De ce eu nu pot fi eligibil sa cumpăr un tractor sau un buldo-tractor dacă am teren agricol care vreau să-l pun în valoare? De ce mi se pretinde atunci să plătesc impozit? Si de ce l-as mai plăti?
Banii europeni sunt un măr otrăvit. Lăsații acolo dacă nu vreți să vă ia casele să nu mai aveți unde dormi. Faceți -vă necazul cum puteți. Nu vă aruncați la ei ca rața la muci. O să regretati amarnic. Mai întrebați și voi pe alții. Și cine se apucă de agricultură e un mare prost. Toți banii câștigati cu sudoare afară dacă îi băgați în agricultură în 3,4 ani sunteți iarăși păduchi ca la început. În rest sărbători binecuvântare. Paști fericite.
O porcarie criteriile de atribuire a fondurilor. Merg sa beau o palinca , să-mi spele greata…
care ferme zootehnice?…….că mai sunt foarte puține mai oamenilor……