22 ianuarie 2022 - 06:28

Vrei să deschizi o afacere în IT? Mută-te la sat și ai șansa să primești și fonduri europene

Faptul că satele românești au nevoie de tineri nu mai este un secret pentru nimeni, însă de cele mai multe ori, statul nu reușește să stimuleze această categorie a populației să se îndrepte către zona rurală. Acest lucru s-ar putea schimba, însă, începând cu anul acesta, când vor fi lansate noile măsuri pe fonduri europene pentru perioada de tranziție 2021-2022.

De această dată, ne referim în special la submăsurile 6.2 și 6.4, dedicate activităților non-agricole. Deși unele activități au fost eliminate de la finanțare în următorii doi ani, se pare că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să prioritizeze alte activități, printre care și cele din domeniul IT.

”Am participat la grupurile de lucru și vă pot spune ce s-a discutat acolo, viziunea Ministerului Agriculturii. Agropensiunea nu va mai fi finanțată în următorii doi ani. Se vor finanța activități de tip recreativ, bungalouri. Ce mai știm este că aceste activități de tip recreativ nu se vor putea face în zone cu potențial turistic ridicat. (…) Tot pe partea aceasta de 6.2 și 6.4, se pare că vor fi prioritizate sau vor primi un punctaj suplimentar afacerile în domeniul IT și producția. Nu știm car vor fi proporțiile pentru fiecare în parte, dar cam acestea sunt lucrurile care s-au discutat în comitetul de monitorizare”, a explicat consultantul Ion Păunel pentru AGRO TV.

Pe submăsura 6.2, beneficiarii pot obține fonduri europene de până la 70.000 euro, în timp ce pe 6.4, valoarea proiectului poate atinge până la 200.000 euro.