Vrancea: Începe verificarea cererilor pentru ajutoarele din agricultură

17

caniculakkkDirecția Agricolă a înregistrat peste o sută de cereri ale fermierilor vrânceni care vor să obțină ajutoarele de minimis oferite drept compensaţie pentru pierderile suferite din cauza fenomenelor meteo extreme care au avut loc în acest an. Cererile s-au depus inițial la primăriile localităților și, în a doua etapă, sunt centralizate la Direcția Agricolă, care stabilește și valoarea ajutoarelor pe care trebuie să le primească agricultorii.

Direcţia Agricolă înregistrează documentele în Registrul de evidenţă a beneficiarilor de sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis, verifică conformitatea datelor înregistrate, calculează, determină şi aprobă sumele aferente reprezentând sprijin financiar, pentru fiecare beneficiar în parte. Plata acestor ajutoare de minimis se va realiza într-o singură tranşă până la sfârşitul acestui an.

Valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis este de 335 lei/hectar la grâu, porumb, sorg, floarea soarelui, rapiță, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică; 610 lei/ hectar la legume în câmp/ pepeni ; 1.200 lei/ hectar la plantaţii pomicole; 500 lei / hectar la plantaţii viticole. Suma totală pe care o poate primi un fermier nu poate depăşi 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, adică exerciţiului financiar respectiv şi două exerciţii financiare precedente, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

În Vrancea au fost eligibile pentru primirea acestor ajutoare nu mai puţin de 2.371 hectare culturi agricole, din care 1.396 plantaţii viticole, 227 hectare cu grâu, 237 hectare cu porumb, 207 hectare cu floarea soarelui, 20 hectare cu rapiţă, 287 plantaţii pomicole, dar şi 0,46 hectare cu legume de câmp. Situaţia statistică cu suprafeţele afectate din fiecare judeţ a fost întocmită de Ministerul Agriculturii pe baza proceselor-verbale de constatare a pagubelor, întocmite de comisiile locale şi înaintate Direcţiei pentru agricultură şi Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

În ceea ce priveşte viticultura, au fost afectate podgoriile din localităţile Tâmboieşti, Slobozia Bradului, Odobeşti, Moviliţa, Jariştea, Fitioneşti, Coteşti, Panciu, Ţifeşti şi Boloteşti. Viticultura a fost cea mai afectată în acest an, mai ales din cauza neputinţei viticultorilor de a interveni pentru a face toate lucrările necesare în acest an ploios, care a favorizat mana şi făinarea. (Sursa: monitorulvn.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise