VOSGANIAN INSISTA CU TEORIA OULUI DE TARA

Deputatul ALDE Varujan Vosganian vine cu noi explicaţii după ce a strârnit controverse prin declaraţiile potrivit cărora statul pierde 50 de bani de fiecare dată când un român mănâncă un ou făcut de găina din curte. El spune că şi-ar dori ca în România să nu mai facă agricultură de subzistenţă şi că trebuie să ieşim din această capcană arhaică în care oamenii se izolează şi trăiesc într-o cultură cronică a sărăciei.

„Nimeni nu spune că la ţară nu trebuie să creşti găini, dar e bine să aibă atâtea găini încât să vândă ouăle şi cu banii pe care îi ia să cumpere magiun de la cel care face magiun. Trebuie să ieşim din această capcană arhaică în care oamenii se izolează şi trăiesc într-o cultură cronică a sărăciei”, a declarat Varujan Vosganian, sâmbătă, la Galaţi, potrivit Digi 24.

Deputatul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, a stârnit controverse după ce în urmă cu câteva zile a scris pe Facebook că statul pierde „multe miliarde de lei” din cauza gospodăriilor mici, orientate spre autoconsum.

„Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduveşte bugetul de cincizeci de bani! Să presupunem că folosim, în demonstraţia noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparţine unei ferme, cealaltă unui coteţ. Oul fermierului va lua calea pieţei şi va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puţin). Oul gospodarului va trece direct din coteţ în tigaie. Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile şi profiturile obţinute din producţia fermierului, din prestaţiile angrosistului şi din serviciile supermarketurilor reintră în circuit şi generează iarăşi impozite şi taxe. În schimb, oul din coteţ, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban”, a scris Vosganian, care are aceeaşi teorie şi în ceea ce priveşte roşiile din curte, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an sau puloverele tricotate din lâna oilor de la stână.

În urma reacţiilor strârnite, fostul ministru al Economiei a revenit cu o nouă postare în care a susţinut că ideea „impozitării coteţelor” nu îi aparţine şi că există mai mulţi autori şi economişti care au vorbit despre „avantajele economiei de piaţă faţă de economia naturală”.

Declaraţiile lui Vosganian au provocat şi reacţia ministrului Agriculturii, Petre Daea, care crede că deputatul ALDE „a zburat prea departe cu imaginaţia”.

„O analiză din punctul meu de vedere nefericită, eu îl cunosc pe domnul Varujan Vosganian, am lucrat împreună în Parlamentul României, e un om care este aplecat spre scris, are un condei bun, are şi o imaginaţie bună dar cred că acum a zburat prea departe cu imaginaţia”, a spus Daea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole