17 octombrie 2021 - 11:46

Vor ucide 1,3 milioane de pui din cauza gripei aviare!

Pe fondul depistării și confirmării gripei aviare (H5N8) la o exploatație specializată din sud-vestul țării, autoritățile vor ucide preventiv nu mai puțin de 1,3 milioane de pui, a anunțat luni, 25 ianuarie 2021, Consiliul suedez pentru Agricultură.

Prezența virusului gripei aviare în efectivul de păsări al celui mai mare producător de ouă al Suediei, exploatație situată în vecinătatea orașului Monsteras, a fost identificată în ziua de 18 ianuarie a.c., scrie Reuters.

„Din păcate, gripa aviară s-a extins, ceea ce înseamnă că o mare parte din animale, aproximativ 1,3 milioane, vor fi sacrificate”, au precizat pentru sursa citată reprezentanți ai oficialităților citate mai sus.

H5N8 pare să se răspândească rapid

Ultimele săptămâni au însemnat descoperirea unor focare de gripă aviară în mai multe țări din Europa. Dacă în România, lebedele moarte din portul Constanța reprezentau primele semne de prezență a H5N8 pe teritoriul nostru, în ultimele săptămâni s-au descoperit focare de gripă aviară la ferme din Ungaria, Germania, Franța, Lituania și alte zone din Europa, iar autoritățile cred că virusul este transmis de la păsări sălbatice, scrie Agerpres.

Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producția de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia şi la finele acelui an s-a răspândit şi în Europa.

Până în prezent nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni, însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să țină păsările închise.