“Vom rămâne fără ouă, găini, carne, în Europa?” este întrebarea pe care analiștii și-o pun tot mai des. Ucraina este furnizorul lider pe piața europeană de ouă și produse din ouă sub formă lichidă sau pulbere. Din 2014, Ucraina începuse să construiască o adevărată industrie cu ferme de pui de 50 de ori mai mari decât cele din Franța, de exemplu.
“Și… odată cu războiul, te trezești fără ouă peste noapte”, afirmă Jean-Paul Simier, analist și colaborator la Raport Cyclope 2022.
Pentru a ușura lucrurile, Europa, care a fost lovită de extinderea gripei aviare, a încercat să ridice taxele vamale la exporturile ucrainene dar acest lucru nu a rezolvat totul. Rămâne problema infrastructurilor de depozitare a cerealelor precum și a fermelor din Ucraina, bombardate de armata rusă.
Carne de vită, porc, pui, ouă: vom plăti mai mult
“Războiul din Ucraina și creșterea prețurilor hranei pentru animale vor continuă să ridice prețurile mondiale la carne, cum ar fi carnea de pui, vită sau ouă, care devin rare după ani buni de producție excesivă”, explică Jean-Paul Simier.
Ucraina reprezintă 15% din producția mondială de porumb, care este folosit pentru hrana animalelor. Ca exemplu, în Spania care este principalul producător de carne de porc din Europa, 40% din porumbul consumat provine din Ucraina. Rezultatul: la începutul lunii aprilie, în Spania a început sacrificarea purceilor care nu au mai putut fi hrăniți.
“60% din costurile de producție de carne sunt legate de hrana animalelor. Dacă aceste costuri cresc cu 50%, prețul cărnii crește cu 30%”, conchide Jean-Paul Simier.
În 2021, prețul cărnii în lume a crescut cu 17%, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
China are un apetit înverșunat pentru materii prime, carne și cereale. Deține 10% din terenul arabil, care este folosit în special pentru hrana animalelor, în timp ce consumă 25% din carne, la scară globală si din ce în ce mai multă carne de vită.
Piața internațională nu mai are un surplus de aprovizionare așa cum a avut de ani de zile, dar se confruntă cu un șoc al cererii. Se preconizează că in lume consumul va crește cu 40% până în 2050, din motive demografice. Cu toate acestea, nu există suficientă producție de carne pentru a o furniza țărilor emergente, în special în Asia sau Africa, unde consumul de carne este direct proporțional cu creșterea nivelului de trai.
În plus, gripa aviară s-a răspândit în Europa, Asia și America de Nord, ceea ce contribuie și mai mult la creșterea prețurilor la pui, care s-au dublat în ultimii doi ani în Statele Unite.