Vom da la schimb cereale pentru îngrășăminte din țări terțe?

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu, a efectuat recent o vizită oficială în Iordania, unde a discutat cu ministrul Industriei, Comerțului și Aprovizionării, Yousef Mahmoud Al Shamali. Printre subiectele abordate în cadrul discuțiilor a fost și cel al îngrășămintelor, Iordania fiind un important producător de astfel de fertilizanți.

În urma vizitei, au existat speculații cum că România ar putea încheia un acord cu iordania pentru a oferi cereale la schimb pentru îngrășăminte, însă acest zvon a fost infirmat de șeful MADR în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV.

”Nu s-a pus niciodată problema unor schimburi comerciale directe sub forma barterului, așa cum este el cunoscut, să le dăm cereale și să primim în schimb îngrășăminte. Acestea sunt doar discuții exploratorii în măsura în care, prin societatea comercială pe care vreau să o repunem în activitate, Casa de Comerț, am putea realiza în mod direct, interstatal, schimburi comerciale de produse agroalimentare.

Mă interesează în mod direct să reușim să identificăm noi surse de aprovizionare cu fertilizanți pentru fermierii noștri, pentru că ne așteaptă un an agricol 2022-2023 cu presiune pe zona de asigurare a fertilizanților și nu trebuie să pierdem din vedere orice oportunitate de a-i aproviziona pe fermieri cu îngrășăminte. Iordania, fiind una dintre țările importante producătoare de fosfați și de potasiu, de complexe utilizate în agricultură, lucrul acesta este extrem de important.

Pe lângă reactivarea comisiei care aprobă punerea pe piață a unor fertilizanți noi, este extrem de important să ne asigurăm necesarul de fertilizanți. Sper ca cei de la Azomureș să-și reia activitatea cât mai curând posibil, astfel încât să ne asigurăm și cu azotatul de amoniu atât de necesar în agricultură, iar în felul acesta să eliminăm puțin din factorii de risc care ar putea să ne afecteze nivelul producțiilor viitoare”, a precizat Adrian Chesnoiu pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole