Vom avea ambalaje realizate din… ciuperci?

Doi tineri de 26 de ani au fondat o companie special pentru a lichida supremația plasticului (periculos și greu degradabil): ei folosesc spori de ciuperci pentru a oferi o alternativă ecologică pentru ambalaje. În mijlocul iernii, Eben Bayer şi Gavin McIntyre îşi doresc să vorbească despre şlapi. Nu plănuiesc o vacanţă şi nici nu este vorba despre nişte încălţări obişnuite de plajă. Aceştia şi-au proiectat propriile sandale de plajă, cu tălpi făcute în întregime din fibre de ciuperci, relatează financiarul.ro.

 

Aceste sandale sunt 100% biodegradabile. Fără petrol, ele pot fi privite şi ca un adevărat îngrăşământ. Aruncă un şlap peste recolta ta de salată verde, iar papucul se va transforma în hrană pentru plante în decursul a câteva săptămâni.

Şlapii sunt doar începutul. Bayer şi McIntyre, fondatorii (în vârstă de 26 de ani) ai companiei Ecovative Design, au folosit spori de ciuperci ca bază pentru fabricarea mai multor produse. Scopul: crearea unei alternative ecologice, viabile pentru industria plasticului şi în special pentru cea a polistirenului, polimerul sintetic versatil cunoscut pentru cutiile din polistiren expandat folosite în special de firmele de catering.

“Zilele polistirenului sunt numărate”

… spun Bayer şi McIntyre. Americanii aruncă aproximativ 25 de miliarde de pahare din polistiren expandat în fiecare an, potrivit EPA, grămezi de gunoaie care vor rămâne în depozitele de deşeuri pentru cel puţin 500 de ani. Bayer spune că “am putea înlocui polistirenul în decursul unei singure generaţii”. În 7-10 zile, compania celor doi tineri poate creşte kilometri de fibre de ciuperci super-subţiri, care pot fi modelate în aproape orice formă.
Procesul începe cu un amestec de tulpini de porumb şi coji de legume, impregnate cu spori de ciuperci. Ciupercile mănâncă substanţele nutritive din plante, apoi dezvoltă o reţea complexă de rădăcini care umple formele matriţei. Produsul final este o spumă care arată ca o napolitană a unei prăjituri nuga mare. Este aşezat într-un cuptor pentru a opri procesul de creştere al sporilor şi pentru a da materialului textura, duritatea şi elasticitatea corespunzătoare.

Produsele cresc singure… în întuneric

Având un contact foarte redus, aproape inexistent, cu oamenii”, spune McIntyre. Fiecare matriţă poate fi tratată pentru a crea un material cu calităţi diferite. Izolarea trebuie să fie ignifugă şi eficientă din punct de vedere energetic, dulapurile trebuie să fie robuste şi rezistene.

În ultima vreme, spune Bayer, “compania a lucrat cu producătorii auto din Detroit”.

“Dezasamblăm maşinile lor pentru a vedea unde anume se foloseşte spumă şi unde ar putea fi înlocuită de materialul nostru”. Iar până în luna iunie a anului acesta va fi construită prima unitate dintr-o serie de fabrici pentru a produce ambalaje cu ajutorul ciupercilor.
În curând, laptopurile, electronicele şi mobila vor fi livrate învelite în noul material de ambalare, pe care consumatorii îl pot mărunţi şi îl pot arunca peste grămada lor de compost (îngrăşământ), promit cei doi.

Sursa: http://www.libertatea.ro//detalii/articol/ambalaje-fabricate-din-ciuperci-432508.html
Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult