Vocea tinerilor din parlamentul rural se face auzită la LEADER Talks, ediția a II-a. Cum văd ei viitorul satului românesc

0
188
LEADER Talks

Tineri, reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din România și din Republica Moldova, profesioniști din administrație, fermieri și reprezentanți ai comunităților vor participa la conferința LEADER Talks, ajunsă la ediția a II-a. Evenimentul este organizat în Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, de către GAL Lider Bistrița-Năsăud.

Conferința evidențiază o situație aparte: comunitățile rurale din România se confruntă cu o dublă provocare. Pe de o parte, ele încearcă să își recupereze vechea identitate, după deceniile în care comuniștii au încercat să distrugă esența satului românesc. Pe de altă parte, ele încearcă să se modernizeze în maniera care a transformat multe sate europene în comunități prospere. Cele mai eficiente instrumente care ajută satele românești să își atingă ambele obiective sunt reprezentate de Grupurile de Acțiune Locală. Acestea reunesc actori publici, precum primăriile și consiliile locale ale localităților implicate, antreprenori și societatea civilă.

GAL Lider Bistrița-Năsăud a găsit o rețetă eficientă pentru a-i mobiliza pe tinerii din comunitățile rurale. Este vorba de conceptul LEADER Talks, eveniment anual organizat de câte un Grup de Acțiune Locală în parteneriat cu Federația Națională PRO AGRO. La cea de a doua ediție a conferinței, Parlamentul Rural al Tinerilor, un proiect al GAL Napoca-Porolissum, finanțat prin programul european Erasmus+, se
alătură evenimentului.

Evenimentul reprezintă o oportunitate unică pentru a aduna și a explora noi perspective,
idei și soluții inovatoare în domeniul dezvoltării rurale și a strategiilor multifond. LEADER Talks aduce la aceeași masă experți naționali, reprezentanți ai autorităților locale și naționale, ai mediului de afaceri și ai organizațiilor societății civile, pentru a discuta despre provocări și oportunități în implementarea programului LEADER și în dezvoltarea rurală durabilă.

Printre temele abordate în cadrul ediției a II-a a LEADER Talks se numără inovarea socială în cadrul programului LEADER, construirea strategiilor multifond, provocările și soluțiile în cadrul LEADER privind economia circulară, sustenabilitatea zonelor rurale, turismul rural și
valorificarea resurselor locale.

De asemenea, se va discuta despre rolul tinerilor în dezvoltarea comunităților rurale,
implicarea acestora, impactul tehnologiei în beneficiul comunităților rurale, etica generării de materiale școlare de către Chat GBT și abordarea artei generate de AI ca artă tradițională. Viitorul mediului rural va fi un subiect central în cadrul LEADER Talks, acoperind subiecte precum AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation System) – rețeaua de cunoștințe și inovare în agricultură, contribuția tehnologiei și inovației la dezvoltarea sectorului agricol și a altor industrii rurale, precum și metodele de protecție și conservare a mediului și biodiversității în fața schimbărilor climatice și degradării solului.
Conferința LEADER Talks, ediția a II-a, reprezintă un eveniment de referință în domeniul
dezvoltării rurale și a strategiilor de implicare a tinerilor, aducând împreună experți, profesioniști și reprezentanți ai comunităților din România și Republica Moldova. Acest forum de discuții și schimb de idei contribuie la consolidarea cooperării între GAL-uri și la identificarea unor soluții inovatoare pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale.

Pentru mai multe informații despre evenimentul LEADER Talks, puteți accesa pagina web
a GAL Lider Bistrița-Năsăud: www.galbn.ro/leader-talks-2 sau contacta biroul de presă al
evenimentului la adresa de email: comunicare@galbn.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.