4 august 2021 - 23:02

VIZIUNE COMUNA ROMANO-FRANCEZA ASUPRA VIITORULUI BUGET AL PAC

Secretarii de stat Daniel Dumitru Botănoiu și Alexandru Țachianu au primit ieri, 26 septembrie, la sediul MADR delegația grupului parlamentar de prietenie Franța – România din cadrul Senatului Republicii Franceze.
Cu această ocazie, Daniel Botănoiu a mulțumit, în numele conducerii MADR, ministrului francez al Agriculturii, Stéphane Travert și E.S. Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România, pentru ajutorul acordat de-a lungul timpului, îndeosebi sprijinului din această perioadă când România se pregătește pentru preluarea președinției rotative a Consiliului UE.
Cele două țări, Franța  și România, au obiective comune pe care le pot susține atât la nivel național, cât mai ales, la nivel european. Secretarul de stat Botănoiu a reamintit câteva dintre obiectivele stabilite pentru viitoarea Politică Agricolă Comună: susținerea unui buget mai consistent, fără plafonare, convergența externă a plăților, susținerea asocierii și a tinerilor fermieri, diminuarea risipei alimentare, îmbunătățirea relației dintre producătorii agricoli și hypermarketuri, o finanțare mai importantă pentru cercetare, în contextul schimbărilor climatice, al bolilor și dăunătorilor cu care se confruntă sectorul agricol.
Ambele părți au convenit că au viziuni comune asupra viitorului buget al PAC, militând pentru facilitarea accesului fermierilor la finanțare, în vederea creării de investiții în mediul rural cu ajutorul fondurilor europene pentru agricultură   și   dezvoltare rurală.