22 aprilie 2021 - 19:52

Vizita de lucru in jud. Alba. Oros: „1.900 ha calamitate vor fi despagubite”

Ministul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, s-a aflat sâmbătă, 6 iunie, într-o vizită de lucru în județul Alba. Oficialul a avut o întâlnire cu reprezentanții agricultorilor din județ,  iar apoi a susținut declarații de presă. Printre subiectele abordate de ministrul Agriculturii a fost și cel al despăgubirilor suprafețelor care au fost calamitate de către secetă în Alba, oficialul promițând ca aproximativ 1.900 de hectare vor primi despăgubiri de la Guvern, scrie presa locală.

„Am făcut o evaluare a situației suprafețelor care au fost calamitate de către secetă aici în județul Alba. Până acum comisiile județene care au făcut aceste constatări au totalizat o suprafață de 1.900 de hectare care sunt calamitate și care vor fi despăgubite de către Guvern, în luna august, înainte ca fermierii să înceapă campania din toamnă.

Am discutat și despre schemele de sprijin pe care le gândim pentru că în afară de despăgubirile pentru secetă vom da despăgubiri sub formă de sumă forfetară până la 5. 000 de euro pentru fermieri și până la 50. 000 de euro pentru procesatori. De asemenea avem două scheme de sprijin privind creditarea și garantarea atât pentru IMM-uri cât și pentru contribuabilii mari, unde se încadrează și agricultorii și cei din industria alimentară”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros după întâlnirea cu agricultorii din Alba, citat de ziarulunirea.ro.

Pe pagina sa de Facebook, Adrian Oros a enumerat principalele subiectele abordate în cadrul întâlnirii. „În cadrul vizitei mele în județul Alba, am ținut să am o întâlnire de lucru cu reprezentanții agricultorilor, mediul asociativ fiind un real partener în luarea deciziilor. Au fost abordate subiecte diverse, precum legea pașunatului, atacurile animalelor salbatice asupra culturilor agricole și despăgubirile pentru cei afectați, depozitarea îngrășămintelor sau exportul de miei. Totodată, am discutat despre finanțările europene și naționale pentru zona rurală și viitoarea perioadă de programare, 2021-2027”, a scris ministrul.

Întâlnirea echipei MADR cu fermierii din județ s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.