Viticultorii vrânceni se plâng că nu își pot vinde strugurii

37

struguri

Supărare mare printre viticultorii vrânceni. Deşi anul a fost destul de bogat, calitativ şi cantitativ, iar culesul e în toi, strugurii nu se vând. În plus, marii procesatori oferă preţuri ridicole, spun ei, care nu reflectă munca lor de peste an – banii investiţi în stropit, în îngrijit via, în salvarea a ce se mai putea salva după grindina din vară.

Preţul strugurilor este de 50 de bani pe kilogram, iar cei norocoşi pot câştiga 80 – 90 de bani pe kilogram, adică un preţ de batjocoră, după cum spun viticultorii.

Anul acesta, culesul a început mai repede, de teamă mucegaiului care risca să cuprindă culturile de vită de vie, motiv pentru care i-a luat prin surprindere şi pe marii procesatori, care se aşteptau să achiziţioneze la sfârşitul lunii strugurii. Aşa se explică şi preţurile mici pe care le oferă la kilogramul de struguri de vin. Totuşi, dacă strugurii au concentraţia mare de zahăr, procesatorii oferă chiar şi peste un leu pe kilogram.

Până la sfârşitul culesului, viticultorii spera ca preţul kilogramului de struguri să mai crească, ca să-şi poată acoperi măcar cheltuielile cu îngrijitul viei. De la profit şi-au luat gândul demult. Preţurile oferite la această oră în Vrancea pe kilogramul de struguri de vin variază între 50 de bani şi un leu jumate în funcţie de concentraţia de zahăr din boabă.

Citește și

Cmentariile sunt închise