Viticultorii din Vrancea se așteaptă la o producție bună pentru această toamnă

14

podgoriess

Primele zile de toamnă înseamnă şi debutul campaniei de recoltare a strugurilor.

În Vrancea, culesul strugurilor este o acţiune tradiţională foarte importantă, acesta fiind judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă de vie din ţară.

Viticultorii se aşteaptă la o producţie bună care să le asigure un vin de calitate. Doar condiţiile meteorologice le-ar mai putea da planurile peste cap, aşa că podgorenii se grăbesc să-şi culeagă roadele, altfel viile vor fi năpădite de boli şi dăunători.

În judeţul Vrancea sunt peste 25.000 de hectare cultivate cu viţă de vie, ceea ce reprezintă circa 11% din totalul suprafeţei cultivate la nivel naţional. De asemenea, Vrancea dispune de 3 podgorii reprezentative, cunoscute şi în afara graniţelor, Panciu, Odobeşti şi Coteşti. Aproape 100.000 de vrânceni activează în viticultură, astfel că operaţiunile de recoltare a strugurilor şi de producere ale vinului sunt foarte importante pentru economia judeţului.

Grindina căzută în acest an a afectat culturile de viţă de vie în mai multe zone din judeţ, după cum a anunțat Crin Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Agricultură Vrancea . De aceea, producţia medie estimată la strugurii pentru vin nu va depăşi 7 tone/hectar. Pe de altă parte, însă,precipitaţiile de la sfârşitul lunii august au umflat boabele de struguri şi au creat condiţii pentru producerea mucegaiului, așa că vinul din acest an va fi bun, chiar dacă nu la fel de tare ca cel de anul trecut.

Micii proprietari au posibilitatea să-şi vândă producţia de struguri la preţuri cuprinse între 1 leu si 1, 50 lei. Pentru că au început mai devreme, viticultorii vor încheia culesul strugurilor până cel târziu 1 octombrie.

Citește și

Cmentariile sunt închise