Virusul ucigaș închide din nou târgurile de animale!

Crescătorii de animale au mari bătăi de cap cu virusul ucigaș care bântuie pe teritoriul României.

Un caz de pestă porcină africană (PPA) la porc domestic în localitatea Crăciunelu de Jos a închis dintr-un foc târgurile de animale din mai multe orașe și comune din județul Alba.

Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, Dragoş Suciu, activitatea târgurilor de animale din oraşele Aiud, Blaj şi Teiuş şi comunele Cetatea de Baltă şi Jidvei este suspendată temporar, asta după ce Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat recent un caz de PPA într-o gospodărie din Crăciunelu de Jos, o comună de lângă Blaj, informează AGERPRES.

Cazul vine la aproximativ o lună după ce, în august, au fost închise două focare active de PPA la porc domestic de pe raza judeţului Alba, respectiv de la Ighiu şi Meteş.

Potrivit lui Dragoş Suciu, inspectorii DSVSA Alba au întreprins mai multe măsuri, în regim de urgenţă, pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, între care acţiuni de dezinfecţie, restricţionarea circulaţiei persoanelor şi animalelor în zona afectată, punerea sub supraveghere sanitară-veterinară a exploataţiei, declanşarea anchetei epizootice, informarea populaţiei privind măsurile generale de prevenire a îmbolnăvirilor la animale.

În același timp, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Transmisibile a realizat un plan de măsuri în vederea prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor prin care au fost stabilite zonele de protecţie şi supraveghere, între 0 şi 3 kilometri, respectiv până la 30 de kilometri, unde trebuie respectate mai multe măsuri, cum ar fi menţinerea porcilor separat de celelalte animale domestice, fără să aibă posibilitatea să intre în contact cu animale sălbatice, dar și interzicerea vânzării porcilor din exploataţiile populaţiei.

Pe lângă aceasta, Instituţia Prefectului judeţul Alba a dispus suspendarea activităţii în târgurile de animale pe o perioadă determinată, respectiv până la închiderea focarului de la Crăciunelu de Jos, din municipiile Aiud şi Blaj, oraşul Teiuş şi comunele Cetatea de Baltă şi Jidvei, a mai precizat reprezentantul DSVSA Alba.

Târgurile de animale din Alba au fost redeschise în vară, după o pauză de aproape trei ani generată de situaţia epizootică la nivel naţional, în contextul evoluţiei PPA.

În târgurile de animale care încă funcţionează se pot comercializa doar exemplare din speciile ecvidee, bovine, ovine şi caprine, provenite numai din exploataţii de pe raza judeţului Alba, din zone nesupuse restricţiilor sanitare veterinare, comercializarea animalelor aduse din alte judeţe fiind strict interzisă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole