Viorica Dăncilă vrea IMM-uri și în agricultură Bruxelles

30

viorica-dancilaEuroparlamentarul Viorica Dăncilă, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, întreabă Comisia Europeană cum încurajează dezvoltarea IMM-urilor în mediul rural, mai ales pentru dezvoltarea de servicii noi, nu doar pentru producerea de produse agricole, ci si pentru respectarea noilor norme de control de calitate, peisagistică, servicii, marketing de promovare a produselor dincolo de spatiul rural de origine, cercetare si dezvoltare .

“Potrivit previziunilor, în 2050 populația de pe Terra ar putea ajunge la circa 8,5 — 10 miliarde de oameni. Ca atare, cea mai mare provocare cu care se va confrunta omenirea în deceniile următoare va fi cea a producerii alimentelor. În aceste condiții, agriculturii îi va reveni sarcina de a produce nu doar alimente, ci si să asigure materii prime pentru productia de energie’ este de părere eurodeputatul Viorica Dăncilă, care consideră că ‘potentialul agricol al statelor membre ale Uniunii trebuie utilizat la adevărata să valoare, iar un rol important poate reveni si în acest domeniu întreprinderilor mici si mijlocii, care să ofere noi servicii si să tină cont totodată de provocările dezvoltării durabile (aspecte economice, sociale, ecologice, de guvernantă teritorială), dar si de normele noi de control de calitate, peisagistică, servicii, marketing de promovare a produselor”, spune aceasta.

Ca răspuns, Comisia punctează că programarea de dezvoltare rurală pentru 2014-2020 include diverse măsuri de sprijinire a promovării antreprenoriatului si a IMM-urilor în sectorul agricol. În cadrul programelor de dezvoltare rurală pentru 2014-2020, cofinanțate de FEADR, statele membre pot sprijini, printre altele, investiții fizice pentru a îmbunătăți performanța economică, dar și cea de mediu a IMM-urilor rurale, incluzând cheltuieli pentru modernizarea instalațiilor, mașinilor și echipamentelor, sau chiar pentru prelucrarea și comercializarea produselor agricole și agroalimentare. În plus, IMM-urile sunt potențial eligibile pentru sprijin în temeiul măsurii de “cooperare” din domeniul dezvoltării rurale, sprijin care se acordă pentru implicarea în proiecte de dezvoltare sau de adaptare a produselor, practicilor, proceselor și tehnologiilor noi în sectoarele agricol, alimentar și silvic, se arată în răspunsul primit de europarlamentarul PSD.

Comisia mai adaugă că faptul că, în cursul perioadei de programare 2014-2020, statele membre au posibilitatea de a crea diverse tipuri de instrumente financiare care vizează sprijinirea finanțării întreprinderilor, inclusiv a IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii.

Citește și

Cmentariile sunt închise