Viorica Dăncilă: Va exista o creștere a subvenției din bugetul PAC, până la o medie de 196 euro la hectar

47

dancila2Europarlamentarul Viorica Dăncilă a explicat într-un amplu interviu acordat AGERPRES care sunt principalele sale realizări din Parlamentul European și ce avantaje poate aduce noua Politică Agricolă Comună fermierilor români.

Întrebată ce câștigă agricultorii români de pe urma reformei PAC, aceasta a răspuns:

În primul rând, PAC aduce o susținere financiară mai mare, dar și posibilitatea de a putea îndrepta aceste fonduri către probleme specifice țării noastre, și mă refer aici la fermele mici, la fermierii din zonele defavorizate, dar și la tinerii fermieri.

Deci va exista o creștere a subvenției din bugetul Politicii Agricole Comune, până la o medie de 196 euro la hectar până în 2020, sume la care se pot adăuga subvențiile din fonduri proprii. Apoi posibilitatea de transfer până la 25% din pilonul pentru dezvoltare rurală în cel pentru plăți directe, flexibilitatea distribuirii fondurilor ajutând la creșterea valorii plăților directe. Aplicarea unor astfel de prevederi va însemna un sprijin important pentru agricultorii români, care vor putea fi mai competitivi decât în prezent pe piața agricolă europeană.

Subvențiile pot fi mai ușor îndreptate spre punctele care au nevoie de o susținere specifică, cum ar fi micii fermieri, care pot opta să primească o plată unică per fermă, între 500 și 1.250 de euro anual. De asemenea, există un sprijin mai consistent pentru tinerii fermieri, 5% din suma alocată pentru plăți directe acordată țării noastre trebuind să fie direcționată către tinerii fermieri, iar aceștia vor primi, pe lângă prime de instalare în mediul rural — de până la 70.000 euro — și ajutor suplimentar de 25% pe durata primilor cinci ani pentru suprafețe până la 90 de hectare. Se pot acorda, totodată, subvenții mai mari pentru fermele din zonele defavorizate.

Pe de altă parte, agricultura ecologică beneficiază de o măsură specifică de sprijin, lucru foarte important pentru România, deoarece agricultura de subzistență are o pondere mare și trebuie ajutată să reziste și să prospere. Mai mult, în noul program de dezvoltare rurală, România are posibilitatea de a elabora subprograme care să se plieze pe nevoile specifice de restructurare, de modernizare a unor sectoare sau regiuni.

Sprijinul pentru dezvoltarea și modernizarea satului românesc trebuie să aibă și o latură care să țină cont și de identitățile locale, de păstrarea tradițiilor, iar pentru aceasta în cadrul PAC sunt finanțări nerambursabile pentru înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi cu activități neagricole în mediul rural, măsuri dedicate susținerii fermelor mici, a produselor tradiționale și organizării producătorilor.

Citește și

Cmentariile sunt închise