VIORICA DANCILA NU SUSTINE PLAFONAREA SUBVENTIILOR UE PENTRU MARII FERMIERI

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis marți comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan, că România nu este de acord cu plafonarea subvențiilor pentru marii fermieri, măsură propusă de Comisia Europeană pentru viitorul buget UE (2021-2027). ”Plafonarea va afecta grav cele mai competitive ferme din țara noastră”, i-a transmis Dăncilă comisarului Hogan, potivit unui comunicat al Guvernului.

Propunerea Comisiei Europene de a plafona subvenţiile pentru marii latifundiari la nivelul maxim de 100.000 de euro pe fermă înseamnă pentru proprietarii exploataţiilor agricole mari din România pierderi de 400 de milioane de euro, arată o analiză G4Media.ro. Aceştia avertizează că fermele mari se vor sparge, le va scădea accesul la finanţare şi îşi vor reduce investiţiile. Fermierii propun compensarea acestor măsuri prin creşterea subvenţiilor de Agromediu şi prin acordarea unor facilităţi pentru angajarea oamenilor din mediul rural.

În luna iunie, Comisia Europeană a propus plafonarea subvențiilor pentru marii latifundiari beneficiari de plăți directe în agricultură, o mișcare ce a stârnit imediat riposta marilor state beneficiare, printre care și România. Astfel, Comisia propune o plafonare a subvențiilor până la nivelul maxim de 100.000 de euro pe fermă, potrivit unui comunicat de presă. În schimb, Bruxelles-ul propune sume majorate pentru fermele mici și le-a recomandat statelor membre să utilizeze pentru micii fermieri cel puțin 2% din banii veniți din bugetul UE.

Principalele victime ar fi marii fermieri beneficiari de subvenții directe. Imediat după ce Comisia Europeană și-a anunțat propunerea de buget, miniștrii agriculturii din Franța, Spania, Portugalia, Irlanda, Finlanda și Grecia au semnat un protest comun, anunțând că nu sunt de acord cu tăierile de bugete, transmite Reuters. Și ministrul agriculturii din guvernul Dăncilă, Petre Daea, anunțase că România se opune tăierii subvențiilor pentru marii fermieri, potrivit Euractiv.ro.

Foto: Viorica Dăncilă și Phil Hogan (sursa: Gov.ro)

Sursa: g4media
Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult