Viorica Dăncilă: Femeile din agricultură trebuie să beneficieze de protecție socială

36

animalEuroparlamentarulPSD, Viorica Dăncilă, membru al comisiei pentru agricultură și dezvoltarea rurală, a propus Comisiei Europene conturarea unei strategii în ceea ce privește protecția socială pentru femeile care lucrează în agricultură.

“În cadrul strategiilor UE de sprijinire a zonelor rurale nu trebuie să se neglijeze faptul că schimbările sociale, schimbările demografice, schimbarea generală a valorilor au modificat radical condițiile de trai și de muncă, mai ales din mediul rural. Femeile, cu educația, profesionalismul și aptitudinile lor, contribuie la dezvoltarea stilurilor de viață și a modelelor de afaceri tradiționale. Ele sunt, în același timp, factorii de stabilizare și de modernizare ale acestor forme de activitate și de aceea acestea sunt indispensabile pentru dezvoltarea durabilă a zonelor rurale. Acest lucru este valabil mai ales în agricultură, un domeniu în care femeile au contribuit în mod semnificativ în ultimii ani la diversificarea întreprinderilor și la adaptarea lor la condițiile pieței”, a precizat Dăncilă, potrivit unui comunicat de presă.

În răspunsul primit Comisia recunoaște faptul că femeile joacă un rol important în sectorul agricol și că este necesar să se asigure o protecție socială adecvată atât pentru acestea, cât și pentru femeile care lucrează în situații similare sau care desfășoară o activitate independentă.

Directiva 2010/41/UE privind aplicarea principiului egalității de tratament între bărbații și femeile care desfășoară o activitate independentă pune în practică acest principiu în ceea ce privește persoanele care desfășoară o activitate independentă și soțiile/soții acestora sau partenerii lor de viață, atunci când înființează împreună o întreprindere. În acest sens, directiva prevede că nu trebuie să existe nicio discriminare pe motive de sex și dă ca exemplu constituirea, dotarea cu echipamente sau extinderea unei întreprinderi ori lansarea sau extinderea oricărei alte forme de activitate independentă. Directiva prevede, de asemenea, promovarea de acțiuni pozitive, astfel încât statele membre să poată menține sau adopta măsuri în vederea asigurării unei egalități depline în practică, menționând ca exemplu promovarea inițiativelor antreprenoriatului în rândul femeilor.

Citește și

Cmentariile sunt închise