13 mai 2021 - 13:02

Viorica Dăncilă: 42% dintre actorii implicați în mod permanent în agricultură sunt femei

dancila_rosuViorica Dăncilă,  vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, salută votul pozitiv, dat luni seară, în ședința PE, de la Strasbourg, raportului Marc Tarabella referitor la egalitatea între femei și bărbați în Uniunea Europeană în 2013.

‘La nivelul Uniunii Europene, 42% dintre actorii implicați în mod permanent în agricultură sunt femei, iar trei exploatații din zece sunt gestionate de femei. Ca atare, promovarea principiului egalității de șanse între bărbați și femei alături de asigurarea unei participări sporite a femeilor în viața economică și socială ca protagoniste cu drepturi depline, trebuie să constituie preocupări constante la nivel european’, este de părere Viorica Dăncilă, care consideră că, ‘executivul european și statele membre trebuie să colaboreze strâns pentru a promova o strategie coerentă care să ducă la îmbunătățirea accesului la educație pentru femeile din zonele rurale, protecție socială și formare profesională, învățare continuă, servicii locale de sănătate publică eficiente și corespunzătoare, dar și la infrastructură și la servicii pentru copii și familie, în special creșe, grădinițe, școli, centre culturale și piețe locale’.

Pe de altă parte, eurodeputatul PSD crede că nu trebuie să se uite faptul că, multe dintre femeile din mediul rural trăiesc în condiții precare și nu beneficiază de pensii sau nivelul acestora este foarte mic și, ca atare, ele au nevoie de atenție sporită din partea forurilor competente, cum de asemenea, în pofida eforturilor depuse de Comisie și de statele membre, creșterea ratei de ocupare a femeilor este încă destul de lentă. Începând cu anul 2002, acesta a crescut de la 58,1 % la 62,8 % și a fost afectată grav de criză. Dacă se continuă tendințele actuale, obiectivul UE 2020 va fi atins de-abia în 2038.