Vinul a ajuns mai ieftin decât laptele. Un litru de vin a ajuns la 1,3 lei

22

SONY DSCAnul 2014 se dovedește a fi cel mai negru an pentru producătorii de vin din România. Deși în ultimii ani s-au făcut investiții importante în acest sector, iar vinurile noastre au fost premiate pentru calitatea lor, prețurile se duc vertiginos în jos, împinse de importuri și de invazia BFL-urilor (băuturi fermentate liniștit). În plus, restul producătorilor din UE primesc subvenții pentru vinul produs, în timp ce la noi, se acordă doar scumpiri la carburanți și noi taxe.

 În astfel de condiții vitrege, vinul care pleacă din crame a ajuns să fie mai ieftin decât laptele vândut la poarta fermelor. ”Anul acesta este groaznic. Dăm litrul cu 1,3 lei. Așa un preț n-am mai pomenit de când mă știu. Încă noi am avut noroc și mulțumită faptului că avem parteneri de afaceri vechi și serioși, am reușit să vindem. Alții stau cu vinul și nu au cui să îl vîndă”, a declarat Horia Furtună, viticultor.

Cauzele care au ieftinit într-atâta vinul românesc cumpărat direct de la producători sunt reprezentate de importurile mari ce vin prin Spania sau Portugalia. O parte din cantități sunt însă provenite din America de Sud, spun unele voci din piață, dar pentru că ajung la noi prin alte state UE, capătă etichetă de produse comunitare. Mai mult, prețurile au picat odată cu apariția și extinderea pe piață a BFL-urilor, acele vinuri care sunt făcute din orice, dar numai din struguri după rețeta tradițională, nu.

Totodată, un alt element care cântărește mult este faptul că alte state europene acordă subvenție separată pentru producția de vin, în timp ce la noi, deținătorii de plantații de viță de vie primesc subvenții doar pentru suprafețele deținute, banii fiind similari cu cei plătiți pentru cultura de cereale. În tot acest timp, deși se oferă prețuri tot mai mici pentru vin, carburanții s-au scumpit, forța de muncă de asemenea și au apărut și noi impozite, precum taxa pe stâlp. (Integral pe agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise