13 aprilie 2021 - 17:24

VINROM acuză ministerul că încurajează importul de cidru

cidru_paharCidrul, o bautură la modă în întreaga Europă, este importat în țara noastră în timp ce producătorii români sunt împiedicați să îl fabrice.

Cidrul ‘Strongbow’ este obținut de Heineken în Bulgaria din 25% suc de mere fermentat și glucoză, apa, sirop de glucoză-fructoză, colorant, acidifiant, dioxid de carbon, antioxidant, aromă naturală și se vinde cu succes în România, în timp ce producătorii români nu îl pot obține din cauza unor dispoziții cuprinse în Ordinul ministrului agriculturii nr.474/2014 care fac imposibilă producerea acestuia, după cum se arată într-un comunicat de presă remis de VINROM.

Asociația producătorilor de băuturi alcoolice VINROM și unii producători au atras atenția în mai multe rânduri Ministerului Agriculturii că dispozițiile aceastei reglementări distorsionează competiția și nu asigură un mediu concurențial echitabil pe piață, punct de vedere exprimat și de Consiliul Concurenței care a considerat anticoncurențiale aceste restricții cuprinse într-o reglementare anterioară a Ministerului Agriculturii. În fapt, sunt încălcate dispozițiile Legii concurenței nr. 21/1997 republicată (art.9), care interzice orice acțiuni ale organelor admistrației publice centrale sau locale, având ca obiect sau putând avea ca efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenței, în special să stabilească condiții discriminatorii pentru activitatea operatorilor economici.

Astfel de reglementări restrictive au determinat firma Angelli să închidă recent unitatea de producție din România, un alt exemplu fiind apreciata șampanie de copii produsă de Zarea, care în prezent nu mai poate fi obținută în țara noastră și este importată din Polonia.

Efectele ordinului 474/2014 sunt eliminarea producției autohtone de cidru în favoarea importurilor, cidru care nu poate fi produs în țara noastră în condițiile în care merele pentru industrializare costă 15-20 de bani (!) la fermieri, ne întrebăm ce interese urmărește Ministerul Agriculturii și dacă nu cumva chiar există un plan de eliminare din piață a producătorilor români.