”Vindem laptele cu 1,58 lei/litru! Maximum două luni mai rezistăm”

Disperarea fermierilor din sectorul vacilor de lapte atinge cote critice. Ieri, reprezentanții unei cooperative din județul Sălaj au vărsat laptele într-o fosă septică, în semn de protest față de situația actuală. Practic, crescătorii nu mai găsesc fabrici la care să livreze laptele, nici măcar la prețuri sub costurile de producție.

”Noi suntem primii care am ajuns în situația aceasta disperată, dar cred că o să fie și alte cooperative care vor ajunge în aceeași situație ca și noi. Deja sunt câteva cooperative care nu-și mai pot prelungi contractul de furnizare a laptelui și vor ajunge în aceeași situație. Nu mai putem să vindem laptele din cauza importurilor. (…) Fiind liberi de contract, am vândut la toate fabricile care au vrut să ne cumpere o cantitate. Nici n-am mai negociat prețul. Sunam, le ofeream laptele, iar prețul îl stabileam după aceea. Dar situația se agravează din ce în ce mai mult, iar din aprilie, nici procesatorii cu care am mai colaborat nu mai au nevoie de lapte.

Avem o cantitate zilnică de aproximativ 7.000 de litri în cooperativă. Avem, în continuare, un contract cu o făbricuță, care ne colectează undeva la 50.000 de litri din 200.000 de litri/lună. Ultima livrare a fost la prețul de 1,65 lei/litru, iar costul de producție trece de 2 lei/litru. Norocul nostru este că încă avem furaje pe stoc, acesta este singurul avantaj care ne asigură supraviețuirea. (…) Avem deja 5 sau 6 fermieri care au lichidat integral ferma și sunt și alții care se gândesc tot mai serios să se ocupe de alte activități”, a precizat Ionuț Pop, președintele cooperativei Bovi Someș, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Cazul nu este unul singular. Aceeași situație o raportează și alți fermieri din alte zone ale țării, iar situația pare a fi una generală la nivelul României. Practic, sectorul creșterii vacilor de lapte se află într-un colaps care pare, în acest moment, fără rezolvare, pentru că autoritățile nu se grăbesc să adopte niciun fel de măsură de sprijin.

”Situația nu diferă, suntem în aceeași problemă. De la 1 aprilie, ni s-a promis că ni se va lua laptele la 1,58 lei/litru. Prețul acesta nu acoperă nici mâncarea. Putem rezista maximum 2 luni. Nu se poate negocia, nu avem cu cine. Un singur procesator ne-a promis banii aceștia, atât”, ne-a spus și Popa Ștefan, reprezentant al cooperativei Crișana Lact din Bihor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole