20 septembrie 2021 - 04:32

Vin banii pentru crescatorii de animale! 54 milioane de lei, aprobate de Guvern

Zootehnia are un potenţial enorm pentru îmbunătăţirea securităţii alimentare şi reducerea sărăciei în zonele rurale iar creşterea productivităţii în acest sector depinde de eforturile de dezvoltare durabilă a agriculturii. În România, la fel ca întregul sector agricol, creşterea animalelor, prezintă probleme structurale grave datorate fragmentării excesive a proprietăţii, dar si productivităţii scăzute.

O schemă de ajutor de stat, în valoare de peste 54 milioane de lei, destinată sectorului creşterii animalelor pentru anul 2020, a fost aprobată de Guvern, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit sursei citate, din suma totală alocată şi care se acordă sub forma serviciilor subvenţionate, prestate de societăţile de ameliorare recunoscute de autoritatea competentă a statului, respectiv Agenţia Naţională pentru Zootehnie, 25.012.000 lei este pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, iar 29.036.000 lei pentru speciile de ovine şi caprine.

Ajutorul de stat se acordă pentru acoperirea costurilor pentru următoarele servicii: întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice, servicii, pentru care intensitatea ajutorului poate fi de până la 100% din costuri; efectuarea testelor de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul şeptelului şi a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui, pentru care intensitatea ajutorului poate fi de până la 70% din costuri.

MADR menţionează că această formă de sprijin este conformă cu prevederile Regulamentului UE nr. 702/2014 privind ajutoarele de stat, iar suma totală este alocată de la bugetul de stat.