VIDEO – Recomandările specialiștilor: Cum se seamănă direct în miriște

Specialiștii spun că semănatul direct sau sistemul fără lucrări ale solului este cunoscut și sub denumirile de semănat în fantă,  sistem în mirişte, sistem ecologic. Semănatul direct presupune introducerea seminţei direct în miriştea culturii premergătoare, fără efectuarea nici unei lucrări anterioare de afânare a solului, cu excepţia deschiderii concomitent cu semănatul a unei benzi foarte înguste (fantă), de numai câţiva cm, pentru a permite introducerea seminţelor în sol menționează speciliștii de la USAMV Iași.

Pentru practicarea semănatului direct, sunt necesare maşini speciale de semănat, care să asigure concomitent cu deschiderea fantei şi introducerea seminţelor în sol. Lucrările ca arătura, discuirea, grăpatul, praşilele mecanice nu se mai efectuează, suprafaţa solului după semănat fiind acoperită aproape în totalitate cu resturi vegetale adaugă specialiștii în agricultura ieșeană.

Semănatul direct în mirişte este considerat ca cel mai conservativ sistem de lucrare a solului, întrucât se apropie în cea mai mare măsură de starea de aşezare naturală a solului, de sub plantele perene.

 
O serie de sfaturi vin astăzi din partea conf. dr. Denis Țopa, decanul Facultății de Agricultură de la USAMV Iași.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole