Legarea rasadurilor este una dintre activitatile de baza in ingrijirea si cresterea rosiilor, numita si palisare. Palisarea rasadurilor este o operatiune tehnologica care presupune sustinerea plantelor pentru a creste in sus si ridicarea lor de pe sol, imbunatatindu-se astfel calitatea si cantitatea productiei.
De ce legam rosiile?
- Atunci cand rosiile dau roade, soiurile de rosii inalte nu pot face fata greutatii roadelor, si se lasa la pamant.
- Rosiile care cresc pe sol pot fi atacate de daunatori sau se imbolnavesc.
- Rosiile legate au parte de mai multa lumina, si aer.
Există mai multe modalități de palisare a răsadurilor de legume, printre care:
-
palisare pe sfoara profesionala pentru legume (ata), se utilizeaza in special in sere si solarii, dar trebuie avut in vedere ca aceasta metoda necesita o structura solida a soarului. Sfoara utilizata nu trebuie sa fie foarte subtire, deoarece exista riscul ca planta sa se raneasca prin taiere sub actiunea propriei sale greutati.
-
carcase din sarma:
Pentru legarea rosiilor exista mai multe forme de carcase, sub forma de prisme sau conuri. Constructia poate fi facuta din lemn sau metal. Astfel de carcase pot fi cumparate din magazine specializate sau facute acasa.
Aceasta metoda poate fi costisitoare daca aveti o plantatie mare de rosii. - palisare pe araci (in cazul tomatelor) este o metoda des intalnita în solariile de mici dimensiuni, aceasta metoda fiind folosita in cazul rasadurilor de tomate. Avantajul utilizarii aracilor pentru sustinerea tomatelor il constituie faptul ca nu afecteaza integritatea structurala a solarului, iar unele operatiuni (de exemplu, stropitul) sunt mai usor de executat in conditiile in care avem de a face cu o densitate mare de plante.
- Impletituri verticale. Aceasta metoda se recomanda pentru tomatele crescute in sere. Metoda presupune legarea firului de rasad pe sfori, atarnate din plafonul serei. Pe parcursul cresterii acestea se fixeaza de sfoara si, astfel, eviti traumatizarea roadelor.
.
. - Gard din sarma: pentru aplicarea acestei metode ai nevoie de doi metri de gard din sarma, care urmeaza a fi plasat intre randuri. Si aici e nevoie de araci, pentru a astabiliza gardul. Rasadul se leaga de gard. In timpul cresterii poti lega rosiile in mai multe locuri. Avantajul acestei metode este faptul ca aceasta permite legarea mai multor rasaduri la un singur gard.
.
. - palisare pe araci (in cazul tomatelor) este o metoda des intalnita în solariile de mici dimensiuni, aceasta metoda fiind folosita in cazul rasadurilor de tomate. Avantajul utilizarii aracilor pentru sustinerea tomatelor il constituie faptul ca nu afecteaza integritatea structurala a solarului, iar unele operatiuni (de exemplu, stropitul) sunt mai usor de executat in conditiile in care avem de a face cu o densitate mare de plante.
- impletituri orizontale. Avantajul acestei metode este posibilitatea legarii rasadului de rosii la diferite etape de crestere. Pentru aceasta metoda ai nevoie de araci din lemn, dar spre deosebire de metoda anterioara, acestia se ingroapa la distante mai mari, iar intre ei se intind sfori. Astfel rasadul de rosii, in timpul cresterii, trece prin aceasta impletitura si da roada bogata si sanatoasa.
.
Mai jos puteti vedea o metoda ingenioasa de legare a rasadurilor de rosii, ușor de realizat.