VIDEO Grupul de firme Familia Safir: model de afacere românească remarcată pe piața internațională. Afacere vasluiană crescută sănătos, “ca pentru copiii noștri”

Echipa AgroTV a vizitat Familia Safir din județul Vaslui vrând să descopere de la fața locului cum se cresc puii deja căutați pe plan international, și care este filosofia din spatele afacerii de familie cu tradiție de șapte decenii.

Am aflat, pe lângă informațiile privitoare la creșterea lentă a puilor Familia Safir, cum este gândită întreaga afacere așa încât costurile și resursele să fie optimizate și, mai ales, să poată fi controlat întreg lanțul afacerii din punct de vedere al calității.

Am înțeles la finalul zilei de ce ‘garanția familiei Safir’ este o ștampilă atât de importantă și de valoroasă.

Familia Safir – tradiție în familie din 1945

4 generații, 7 decenii de spirit antreprenorial

George Safir, directorul general al grupului de firme Safir, pe care îl conduce alături de fratele său, Iulian, a stat de vorbă cu Agro TV și ne-a povestit cum este gândită și structurată afacerea: „Am ajuns la nivelul la care suntem acum prin muncă – multă muncă – și prin implicare. Firma este construită după viziunea noastră de viață și de afaceri, pe care o numim „felul de a fi bun”. Aceasta înseamnă că noi încercăm tot timpul să producem produsele corect, ca pentru copiii noștri.”

Afacerea Familia Safir este construită pe lanțul de producție a cărnii de pasăre – de la fabrica de nutrețuri combinate la ferme, abator și linie de distribuție. Portofoliul actual al companiei include puiul cu creștere lentă sub marca Zdravăn Moldovenesc, puiul cu creștere standard Deliciosul de Vaslui și preparatele și semipreparatele din carne de pui Răsfăț Românesc.

George Safir ne-a dezvăluit că produsele Răsfăț Românesc conțin strict carne și condimente naturale: ”Știu că este greu de crezut că o afacere poate funcționa așa, dar noi ne încăpățânăm să producem Răsfăț Românesc doar din carne și condimente bune. De aceea Răsfăț Românesc este atât de apreciat de clienții noștri și unii ne spun că este alegerea implicită pentru mesele familiei, mai ales în weekend, când uneori se pregătește grătarul”.

Am mai aflat din discuția cu George Safir că puiul Familia Safir cu creștere lentă este singurul de acest fel din România care are certificare din vestul Europei – Beter Leven 1*, foarte valoroasă când este vorba de standardele de calitate, analizate pe întreg lanțul de producție: ”Zdravăn Moldovenesc este puiul nostru cu creștere lentă. Are caracteristici diferite față de puiul standard, pentru că în primul rând crește minim 56 de zile, are acces permanent la lumină solară (ați văzut deja fermele noastre – au geamuri) și este hrănit cu furaje care au la bază cereale în proporție de minim 70% și nu conțin absolut niciun colorant. Mai mult, puii au loc de joacă și de la o anumită vârstă sunt hrăniți din mână de către personalul nostru din ferme.”

Ne-a mai interesat să aflăm și motivul pentru care Familia Safir are propria fabrică de nutrețuri combinate (FNC). Ne-am imaginat că un prim motiv este optimizarea costurilor afacerii, iar George Safir a completat: ”Motivul principal a fost să avem aceeași calitate a puiului în abator. Înainte de a avea fabrica noastră, foloseam pentru puii abatorizați la noi furaje de la mai mulți furnizori. Aveam atunci patru furnizori de nutrețuri, cu patru rețete diferite, iar rezultatul se vedea în calitatea produsului final, care avea diferite nivele de calitate. Nu era ceva ce reprezintă filosofia de viață și de business a familiei noastre, așa încât am luat măsuri.”

Spre finalul discuției cu George Safir am vrut să aflăm poziția companiei cu privire la raportul calitate/preț al produselor Familia Safir, iar sumarul este acesta: ”Ceea ce facem noi pe tot lanțul produsului, de la FNC, la fermă, la abator, este să urmărim și să monitorizăm întotdeauna calitatea. Cu această strategie am reușit să fim transparenți față de clienții noștri. Suntem primii care am implementat transmitere live din ferme, așa încât oricine poate vedea ce se întâmplă în fermă cumpărând un produs de la noi și scanând codul QR de pe ambalaj.”

Ne-a plăcut transparența răspunsului directorului general al grupului de firme Familia Safir și am înțeles că acest fel direct de comunicare și de lucru ajută clientul în momentul în care ajunge la raft și trebuie să ia o decizie: ce fel de carne ofer azi familiei mele?

Tot în linia transparenței, George Safir ne-a spus ”Noi garantăm cel mai bun raport calitate-preț, iar dacă sunt diferențe de preț față de concurență, aceasta este pentru că în spate există costurile oferirii calității. Toate certificările pe care noi le facem – IFS, BRC, BLK, YUM, munca din laboratoarele de monitorizare de pe fluxul de producție, departamentul de calitate – toate reprezintă eforturile noastre de a prezenta în piață un produs corect, pe care îl oferim la masă și copiilor noștri. ”

Am plecat de la Familia Safir cu înțelegerea faptului că proprietarii afacerii știu încă din 1945 că nimic nu se câștigă decât prin muncă și prin implicare și, știind asta, o dovedesc, într-o transparență totală pentru noi, cei care mergem la raftul magazinelor.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole