VIDEO – O americanca salveaza producatori buzoieni printr-o metoda de succes

In satul buzoian Poieni, in urma cu opt ani a fost infiintata prima gradina sociala din Romania, Gradina Bio AMURTEL. Legumele bio cultivate in sistem de “agricultura sustinuta de comunitate” ajung la un grup de abonati solidari din Bucuresti si Buzau, iar o parte din ele merg la doua centre sociale pentru copiii din zona, in satul Panatau, care sunt gestionate de acelasi ONG, Asociatia de Ajutor AMURTEL Romania. Sistemul a fost pus la punct de Didi Deshaies, presedinte al Asociatiei, care manageriaza Centrul Rezidential Familia AMURTEL pentru 11 copii cu varste cuprinse intre 5 si 16 ani sub masura de protectie si Centrul de zi Izvorul Sperantei din Panatau, pentru 23 de scolari din sat. 
Mai ales in contextul actualei pandemii si a multitudinii de incertitudini pe care le genereaza,  un parteneriat echitabil cu un mic producator este o modalitate de a asigura aprovizionarea cu legume sanatoase pe parcursul intregului sezon, provenite din sisteme locale stabile si comercializate fara intermediari.
Principiul „Agricultura Sustinuta de Comunitate” este simplu: consumatorii din mediul urban se alatura unui mic producator, impartind investitia de la inceputul sezonului, si se bucura de avantajele oferite de consumul unor legume proaspete, crescute bio, fara chimicale, livrate direct la usa lor in fiecare saptamana. Acest sistem ofera avantaje ecologice importante printre care stimularea biodiversitatatii, producatorul cultivand o varietate mare de legume pentru a putea asigura un cos cu legume variate, de sezon. Majoritatea micilor producatori nu pot concura cu marile ferme monocultura, care cultiva in stil industrial, astfel ca sunt fortati sa renunte la agricultura.  Proiectele de agricultura sustinuta de comunitate ajuta la mentinerea in piata a acestora, prin asigurarea desfacerii produselor. 
Costurile sunt calculate in mod transparent pentru a acoperi investitiile reale pe care o astfel de ferma pentru agricultura organica le presupune. 
Consumatorii au ocazia sa ii cunoasca pe cei care le cultiva hrana si sa dezvolte o relatie cu acestia in afara modelului comercial tranzactional.   
Pentru o comunitate mica, in care nu exista locuri de munca, acest tip de solidaritate poate fi sansa de a-si castiga painea din vanzarea produselor bio fara intermediari si de a reduce astfel povara saraciei din mediul rural din Romania. 
 
Doua femei din satul Poieni si-au gasit, prin Gradina Bio, un mijloc de trai cu un salariu fix si contract de munca. Cristina si Daniela lucreaza in gradina inca de la infiintare. 
 
In acelasi timp, comunitatea in care se afla terenul unde se cultiva legumele si zarzavaturile, are si ea de castigat atat din perspectiva ecologica, dar si ca impact economic pozitiv. Mai mult decat o simpla relatie comerciala, acest tip de intreprindere se bazeaza pe solidaritatea dintre consumatori si producatori sub forma unui parteneriat pe termen lung.
 
Ce inseamna acest parteneriat ?
 

Consumatorii devin parteneri in proiectul de agricultura sustinut de comunitate prin incheierea unui contract de abonament. Contractele se desfasoara pe durata unui sezon, din aprilie pana in decembrie, si presupun livrarea saptamanala a unui cos cu legume din gradina catre client. In total, o medie de 35 de cosuri pe sezon. 

Agricultura sustinuta de comunitate, inseamna, in primul rand, respect pentru pamant, natura si oameni. Astfel ca, in cosurile de la Gradina Bio vei gasi mereu ce-a dat pamantul in saptamana respectiva.  Ele sunt strict rodul muncii angajatelor gradinii si generozitatii naturii. Recoltarea se face cel mai devreme in seara precedenta livrarii, astfel ca atunci cand ajung la client, legumele sa fie proaspete. E important faptul ca ele se plimba doar maxim 120 de kilometri pana la destinatie, pentru ca sa-si pastreaza toate principiile nutritive si vitaminele, oferind maximum de beneficii nutritionale consumatorului, in comparatie cu legumele din supermarketuri care calatoresc in medie 1500 de kilometri pana sa ajunga pe mesele cumparatorilor, si asta discutand doar de varietatile care se pot produce local, in Romania.
 
Cosurile contin doar legume de sezon, tocmai pentru ca principiile de cultivare din gradina bio evita orice fortare a productiei.
 
 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole