VIDEO AIPROM Fenomenul de deriva. Alegerea si calibrarea diuzelor

Deriva reprezintă cantitatea de produs de protecție a plantelor care este transportată din imediata vecinătate a suprafeţei tratate într-o altă zonă, sub acțiunea curenților de aer, în timpul procesului de aplicare, definiția dată în standardul ISO 22866.

Consecința derivei este că o parte din volumul de soluţie aplicată este transportat de către curenţii de aer şi poate conduce la contaminarea:

  • cursurilor de apă,
  • a zonelor sensibile (de exemplu, parcuri naturale, terenuri de joacă ale copiilor, zone umede etc.),
  • mediul urban
  • sau depunerea neintenționată de soluţie pe culturile învecinate.

Acest ultim fapt poate conduce la apariţia reziduurilor de substanţă activă, care nu sunt permise sau producerea de pagube directe (fitotoxici-tate) asupra culturilor învecinate.

Măsuri de protecţie a mediului raportate la derivă

Directiva Europeană 128/2009/CE privind utilizarea durabilă a pesticidelor oferă indicații specifice pentru prevenirea riscurilor de mediu legate de fenomenul de derivă.

În special, articolul 11 din această directivă, care este intitulat „Măsuri specifice de protejare a mediului acvatic și a apei potabile“, prevede necesitatea:

  1. de a preveni deriva prin „folosirea cu prioritate a celor mai eficiente tehnici de aplicare, cum ar fi utilizarea unui echipament de aplicare a pesticidelor cu derivă redusă, în special în cazul culturilor înalte cum sunt plantațiile de hamei, precum și cazul livezilor și podgoriilor“;
  2. de a diminua expunerea la risc de derivă prin „utilizarea unor măsuri de reducere, care să minimizeze riscul poluării externe cauzate de derivă, scurgere de suprafaţă şi eroziune. Acestea includ stabilirea unor zone-tampon de dimensiuni corespunzătoare, pentru protejarea organismelor acvatice și a zonelor de protecție pentru sursele de apă de suprafață și subterane folosite pentru captarea apei potabile, zone în care pesticidele nu trebuie să fie utilizate sau depozitate“.

METODE DE REDUCERE A FENOMENULUI DE DERIVĂ

fenomenul de derivaPENTRU A REDUCE FENOMENUL DE DERIVĂ SE POT APLICA METODE DIRECTE ŞI INDIRECTE

  1. Măsuri directe, care au ca scop să reducă deriva la sursă (formarea și direcția picăturilor rezultate în urma pulverizării). Aceste măsuri sunt abordate în principal prin intermediul tehnologiilor de aplicare, a dispozitivelor destinate reducerii derivei şi reglarea corectă a echipamentelor şi maşinilor.
  2. Măsuri indirecte, care au ca scop să reducă deriva prin măsuri de „reţinere a derivei“, cum sunt zonele tampon, zonele netratate sau barierele (de exemplu: perdele forestiere, plase antigrindină).

Despre fenomenul de derivă și importanța alegerii și calibrării diuzelor în vederea atenuării acestui fenomen aflăm din materialul următor de la dl. profesor Ovidiu Ranta de la USAMV Cluj-Napoca, coordonatorul proiectului TOPPS  – Pregătirea Operatorilor pentru prevenirea Poluării de la Sursele Punctuale, proiect monitorizat de către AIPROM.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Gunoiul de grajd face minuni in cultura de rapita

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole