Victor Ponta: „Există importatori interesaţi” şi „mă gândesc să restructurăm ANSVSA”

sedintaponta21Întrebat de un jurnalist de la România TV dacă firmele din străinătate au amplificat scandalurile alimentare din ţara noastră, pentru a câştiga cotă de piaţă, premierul Victor Ponta a răspuns că „există importatori interesaţi”, după cum se arată pe recolta.eu.

„Există importatori interesaţi. Ştiţi că noi facem programul cu mărul pe care îl dăm la fiecare elev, apropo de ‘cornul şi laptele’ şi ne-am trezit că toate merele le importam din alte ţări şi merele româneşti nu ajungeau în şcoli. Există o mulţime de interese în acest domeniu”, a declarat Victor Ponta, miercuri seară.
Acesta a recunoscut că „nu ştie tot adevărul” despre ceea ce se întâmplă, dar că 80% dintre semnalările şi notificările care vizau siguranţa alimentară s-au dovedit false. În spatele multor dintre aceste scandaluri ar sta, în opinia sa, interese economice deranjate de înăsprirea controalelor.
„Ar fi extraordinar să ştiu tot adevărul despre ce se întâmplă. Ştiu o parte importantă şi pot să spun că 80% din lucrurile care au apărut, breaking news-uri, semnalări, s-au dovedit neadevărate (…) Lucrurile stau în felul următor. În primul şi în primul rând, mult timp, foarte mult timp, nu a funcţionat sistemul de control. În momentul în care ai băgat un sistem de control mai aspru au început să apară probleme. În al doilea rând, există în mod sigur interese economice împotriva producătorilor de un anumit tip, de la anumiţi producători contra altor producători”, a spus Victor Ponta.
Restructurare la ANSVSA?

O altă informaţie de actualitate pe care prim-ministrul a adus-o în timpul emisiunii a fost o posibilă reorganizare a structurilor de control sanitar şi sanitar-veterinar.
”Mă gândeam să încercăm să reorganizăm instituţiile de control – OPC-ul, ANSVSA-ul şi Inspecţia Sanitară. Dacă putem să le facem într-o singură instituţie, sunt multe ţări care au acest sistem, în primul şi în primul rând, ca să nu mai vină trei instituţii să controleze fiecare firmă în parte, să existe un tip de coordonare între ele”, a precizat premierul, fără a oferi informaţii privind termenul probabil al acestei restructurări.
Legat de ANSVSA, Victor Ponta a mărturisit că a existat şi că există încă o problemă de comunicare. El şi-ar dori ca instituţiile cu atribuţii în domeniu să explice mai puţin tehnic şi să informeze numai atunci când există certitudini.
„Ceea ce cred că s-a greşit şi trebuie schimbat este capacitatea Ministerului Agriculturii şi ANSVSA-ului de a explica colegilor dvs de la presă, de a explica, nu în chestii foarte tehnice, că până la urmă, presa nu trebuie să fie specialistă în probleme sanitar veterinare, ci în chestiuni pe înţelesul oamenilor (…) Domeniul acesta, sanitar veterinar şi al siguranţei alimentare, de fapt, e clar că sistemul nu a funcţionat foarte bine şi asta încearcă să facă acum Daniel Constantin cu ANSVSA-ul, să facă un sistem care să nu acopere neregulile, dar să le raporteze în momentul în care sunt siguri că există cu adevărat ceva”, a explicat Victor Ponta.

Sursa: http://www.recolta.eu/victor-ponta-exista-importatori-interesati-si-ma-gandesc-sa-restructuram-ansvsa/

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult